Nieuwspoort LIVE: De grenzen van de open samenleving

Nieuwspoort LIVE: De grenzen van de open samenleving

Europa houdt angstvallig vluchtelingen buiten en president Trump wil een hoge muur aan de Mexicaanse grens. Grenzen zijn weer helemaal terug. Wie had dat gedacht na de val van de Berlijnse Muur? Vrijheid en voorspoed waren het best af zonder grenzen, zo was de gedachte.

Niets is minder waar stelt publicist Paul Scheffer. Voor hem bestaat er geen grenzeloze vrijheid: een open samenleving kan niet functioneren zonder afbakening. Dat is de enige manier om burgerrechten en solidariteit te garanderen. In een mini-college analyseert Scheffer hedendaagse problemen als migratie, protectionisme en terrorisme.

Aansluitend praten we met oud-minister Jeroen Dijsselbloem over de heropleving van grenzen. Wat betekent dit voor Europa? En hoe voorkomen we dat onze vrijheid juist slachtoffer wordt van harde grenzen?

Op deze avond wordt het nieuwe boek van Paul Scheffer 'De vorm van vrijheid' gepresenteerd.

Paul Scheffer is publicist en hoogleraar Europese Studies. Hij schreef onder andere het essay ‘Het multiculturele drama’ en het boek ‘Het land van aankomst’. Momenteel schrijft hij een wekelijkse column in NRC Handelsblad.

Jeroen Dijsselbloem is oud-minister van Financiën en voormalig voorzitter van de Eurogroep.

17 september 2018

Nieuwspoort LIVE: De Grote Politieke Show #Prinsjesdageditie

Lees meer
Den Haag
  • Spreker(s) Paul Scheffer & Jeroen Dijsselbloem
  • Datum24 september 2018
  • Inloop19:30 uur
  • Avond20:00 - 21:30 uur
  • Kosten€12,50
  • LocatiePerscentrum Nieuwspoort, Den Haag
Reserveer tickets