In onze tweede K-Pod deelt Remco Breuker zijn favoriete gerecht: Bibimbap. Dit populaire Koreaanse gerecht bestaat - zoals de letterlijke betekenis ‘husselrijst’ al doet vermoeden - uit een mix van rijst, groenten en eventueel vlees. In dit recept kun je eindeloos variëren met verschillende soorten groenten. Ideaal om die kliekjes in de groentela op te maken dus. Lees in het recept hieronder hoe je in ongeveer twintig minuutjes Remco’s huisvariant van bibimbap maakt.

Wat heb je nodig?

  • Koreaanse rijst (Japanse, Turkse of een ander soort kleefrijst voldoet ook)
  • Verse groenten, bijvoorbeeld sojakiemen en alfalfa (dit gaat er rauw bij)
  • Taugé
  • Spinazie
  • Knoflook
  • Toenjang - gefermenteerde sojabonenpasta (te koop bij de toko)
  • Paddenstoelen naar keuze (oesterzwammen, cantharellen, shiitakes etc.)
  • Wortels
  • Gebakken ei
  • Koch’ujang – rode peperpasta
  • Voor de niet-vegetarische versie: in sojasaus geruld gehakt

Hoe maak je het?

Begin met het koken van de rijst. Sauteer de spinazie en taugé door deze kort aan te bakken en voeg daar flink wat knoflook en een flinke eetlepel Toenjang aan toe. Roerbak vervolgens de paddenstoelen. Snijd daarna de wortels à la julienne (in dunne reepjes) en bak deze samen met een klein beetje suiker om ze wat zoeter te maken. Bak een eitje een serveer deze bij de rijst met alle groenten. Een flinke lepel Koch’ujang erbij en dan is het tijd om alles door elkaar te husselen. Voeg ten slotte nog wat sesamolie en eventueel wat geroosterd zeewier toe en klaar ben je.

Remco’s eettip: als je niet barbaars wilt overkomen, eet dit gerecht dan met een lepel (niet met stokjes dus).

K-Pod

De tweede K-Pod over de vrienden van Kim Jong-un en de bibimbap van Remco terugluisteren? Dat kan hier: http://bit.ly/K-pod2

K-Pod is de Korea Podcast van het Haagsch College waarin Remco Breuker en Annette van Soest elke maand de achtergronden bij het nieuws over Noord- en Zuid-Korea bespreken.