In de zesde aflevering van K-Pod deelt Remco Breuker weer een heerlijk Koreaans gerecht met de luisteraars. Om welk gerecht het dit keer gaat? Yangnyeom chik’en – oftewel: gefrituurde Koreaanse kip. Het perfecte voedsel om de komende Kim-Trump top mee te bekijken. Lees hieronder hoe je dit gerecht maakt.

Ingrediënten

Voor de gefrituurde kip:

  • 1.5 kg kip in stukken gesneden of kippendijen zonder bot
  • 2 eetlepels rijstwijn (Japanse mirin)
  • 2 theelepels gemalen gember
  • 1 theelepel fijn zeezout
  • ½ theelepel gemalen zwarte peper
  • 1 kopje maïzena
  • Bakolie om in te frituren

Voor de saus:

  • 3 eetlepels ketchup
  • 2 eetlepels gochujang (Koreaanse chilipasta) – 3 eetlepels if you are living on the edge
  • ¼ kopje honing
  • ¼ kopje bruine suiker
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels fijngehakte knoflook
  • 1 eetlepel sesamolie

Garnituur:

  • Geroosterde sesamzaadjes
  • Bosuitje


Hoe maak je het?

Doe de kip, rijstwijn, gember, zout en zwarte peper in een kom en meng dit door elkaar. Bestrijk de kip vervolgens gelijkmatig met de maïzena en zet dit even weg. Verwarm in een diepe pan (of frituurpan) een ruime hoeveelheid olie tot 175°C. Frituur de stukjes kip tot ze gaar zijn (afhankelijk van de grootte duurt dit 3 tot 5 minuten). Haal de kip uit de pan en laat de stukjes uitlekken op keukenpapier. Nadat alle kip gefrituurd en uitgelekt is, begin je opnieuw met frituren. Ook weer op 175°C, maar dit keer iets korter (2 minuten). De kip is goed als het korstje knapperig en goudkleurig is.

Voor de saus verwarm je alle ingrediënten samen in een pannetje op een laag tot middelhoog vuur. Blijf goed roeren. Zodra de saus begint de borrelen, haal je de pan van het vuur. Doe de tweemaal gefrituurde kip in een grote mengkom en giet de saus hierover. Als laatste nog wat geroosterde sesamzaadjes en fijngehakte bosui erover. Serveer direct en eet met een biertje (of ginger ale, tonic, bitter lemon – als het maar koud is, koolzuur heeft en een ietwat bittere smaak). Overgebleven kip kan je in de koelkast nog enkele dagen bewaren. Als er tenminste nog iets overblijft…

De zesde aflevering van K-Pod terugluisteren over de aanstaande top tussen Kim en Trump. Dat kan hier

K-Pod is de Korea Podcast van het Haagsch College waarin Remco Breuker en Annette van Soest elke maand de achtergronden bij het nieuws over Noord- en Zuid-Korea bespreken.