Eind februari vindt de tweede topontmoeting tussen Kim Jong-un en Donald Trump plaats. En zoals gebruikelijk neemt Kim ook dan zijn eigen toilet mee. Dat zegt Remco Breuker in de zesde aflevering van K-Pod – de Korea Podcast van het Haagsch College.

Naast het feit dat het ondenkbaar is dat Kim Jong-un een publiek toilet gebruikt, willen de Noord-Koreanen er zeker van zijn dat er geen enkel van spoor van hun grote leider achterblijft, vertelt de Hoogleraar Koreastudies aan de Universiteit Leiden.

‘Stel je eens voor, dat de opperste ontlasting van de opperste leider in de handen van de vijand komt’, zegt Breuker. ‘Daar is veel uit af te lezen, zoals iemands gezondheid of DNA’, vult hij aan. Om te voorkomen dat er informatie uitlekt over zijn gezondheidstoestand, reist Kim Jong-un – waarheen hij ook gaat – nooit zonder zijn persoonlijke wc.

Er is bovendien een compleet onderzoeksinstituut in Noord-Korea – het Langlevensinstituut genaamd – dat de gezondheid van de Noord-Koreaanse leider grondig onderzoekt. De circa drieduizend wetenschappers die hier werken doen niets anders dan kijken hoe zij het leven van de grote leider kunnen verlengen. Onder andere door zijn uitwerpselen te bestuderen, legt Breuker uit.

De hele aflevering over de tweede topontmoeting tussen Kim en Trump terugluisteren? Dat kan hier.

K-Pod is de Korea Podcast van het Haagsch College waarin Remco Breuker en Annette van Soest elke maand de achtergronden bij het nieuws over Noord- en Zuid-Korea bespreken.