De Europese Eindejaarsshow

De Europese Eindejaarsshow
Online show van Café Europa over een historisch Europees jaar

Corona zette dit jaar alles op z’n kop, ook in de Europese politiek. Nederland maakte ruzie met Italië. Hongarije met de rest van Europa. Corona verscherpte oude conflicten maar brak ook Brusselse taboes.

In de speciale Eindejaarsshow van de podcast Café Europa blikte Annette van Soest met gasten vanuit Nieuwspoort terug op een historisch Europees jaar. Kijk de show gratis terug via ons youtubekanaal!

In deze liveshow bespraken we met Eveline Rethmeier en Stefan de Vries de maatschappelijke en politieke gevolgen van corona in de verschillende Europese landen.

Is Italië de klap te boven of brengt de zwakke broeder de unie in gevaar? En wat heeft deze periode gedaan met de positie van Macron in Frankrijk? 

Met Arjan Noorlander en Liesje Schreinemacher keken we terug op de keiharde begrotingsonderhandelingen. Gaat de Nederlandse ‘vrekkigheid’ ons lang achtervolgen? Of was de Nederlandse opstelling onmisbaar om tot een gezamenlijk coronafonds te komen? 

Corona raakt ook andere grote Europese dossiers. Wat zijn de gevolgen voor de groene ambities van Europa? Dat bespraken we met Bas Eickhout. En pandemie of niet: Brexit bezorgt iedereen nog steeds hoofdpijn. Lia van Bekhoven ging in op de vraag of de EU en het VK ooit weer vrienden worden.

- Annette van Soest is presentator en journalist bij oa Haagsch College en RTL Z

- Eveline Rethmeier is journalist en werkte jarenlang als Italië-correspondent voor RTL Nieuws en het AD

- Stefan de Vries is Europa-journalist en neemt dit jaar afscheid als correspondent in Parijs voor RTL Nieuws

- Arjan Noorlander is politiek verslaggever voor Nieuwsuur en werkte eerder als correspondent in Brussel voor de NOS

- Liesje Schreinemacher is namens de VVD lid van het Europees Parlement

- Bas Eickhout is namens GroenLinks lid van het Europees Parlement

- Lia van Bekhoven is correspondent in Londen voor VRT Nieuws en BNR Nieuwsradio

- Mathieu Segers, een van de hosts van podcast Café Europa, kon vanwege gezondheidsredenen helaas niet aanwezig zijn bij de Europese Eindejaarsshow

De Europese Eindejaarsshow van Café Europa werd mede mogelijk gemaakt door het Europees Parlement en Studio Europa Maastricht.

>> Ga hier naar de pagina van podcast Café Europa

De Europese Eindejaarsshow is gratis online te bekijken vanaf 7 december op het youtubekanaal van Haagsch College. Je hoeft je hiervoor niet aan te melden. 

 • Spreker(s) Eveline Rethmeier
  Stefan de Vries
  Arjan Noorlander
  Liesje Schreinemacher
  Bas Eickhout
  Lia van Bekhoven
 • Beschikbaar Direct beschikbaar
 • KostenGratis te bekijken
 • Tijd20:00 - 21:30 uur
 • DuurCirca 1,5 uur