De tweede ontmoeting tussen Donald Trump en Kim Jong-un heeft geen deal opgeleverd. De Noord-Koreaanse leider heeft zijn hand overspeeld, dat zegt Remco Breuker in de zevende K-Pod – de Korea Podcast van het Haagsch College.

‘The friendly walk away’

Kim Jong-un en Trump kwamen in Hanoi samen om te onderhandelen over denuclearisering en de sancties tegen Noord-Korea. Een akkoord werd niet bereikt. Afspraken over een vervolg werden evenmin gemaakt. Soms is het beter om weg te lopen, verklaarde Trump tijdens de persconferentie.

Volgens de Amerikaanse president vroeg Kim Jong-un om complete opheffing van de sancties tegen zijn land. Als tegenprestatie bood de Noord-Koreaanse leider aan één nucleaire faciliteit te ontmantelen. Dit was voor Trump niet genoeg om door te gaan met de onderhandelingen.

Overmoed

Het voorstel van Kim Jong-un wekte verbazing op bij Breuker: ‘Noord-Korea biedt voor de zoveelste keer zijn dertig jaar oude kerncentrale aan, die waarschijnlijk toch al moet worden afgebroken.’ Dat aanbod is eigenlijk gewoon een dode mus, zegt de Hoogleraar Koreastudies aan de Universiteit Leiden.

De Noord-Koreaanse leider had volgens Breuker meer kans gehad op een deal als hij om sanctieverlichting had gevraagd in plaats van algehele opheffing. Daar had Trump veel makkelijker op in kunnen gaan, zo legt hij uit.

Breuker vermoedt dat het zelfvertrouwen van de Noord-Koreanen hen parten heeft gespeeld. De instelling om het onderste uit de kan te halen is volgens hem mogelijk veroorzaakt door alles wat er gaande is in Washington, zoals de getuigenis van Michael Cohen. ‘Noord-Korea rook natuurlijk bloed. Maar ze hebben hun hand echt overspeeld’, aldus Breuker.

Geen deal

In de zevende aflevering van K-Pod vraagt presentator Annette van Soest zich af hoe erg het is dat er geen deal is gesloten. Persoonlijk denkt Breuker dat deze uitkomst van de top niet zo verkeerd is. Het verloop van de topontmoeting laat volgens hem zien dat dit niet de manier is om tot oplossingen te komen; er zijn te veel structurele beperkingen. ‘Op zich is het goed dat het – zonder dat de boel geklapt is – duidelijk is dat onderhandelen tussen deze twee regimes zijn grenzen heeft’, aldus Breuker.

Aan de andere kant is de uitkomst van de top natuurlijk teleurstellend voor wie er meer van had verwacht, zo vertelt Breuker. Voor zowel Trump als Kim Jong-un is dit resultaat niet goed, vult hij aan. Trump heeft volgens Breuker in een lastige situatie wel de juiste beslissing genomen. Hij heeft niet toegegeven om alleen maar met een schijnoverwinning thuis te kunnen komen. Een beetje zoals Theresa May, zegt Breuker: ‘Better no deal than a bad deal.’

Hoe nu verder?

Of de sanctieverlichting nu compleet van tafel is, durft Breuker niet te zeggen. Het is volgens hem afwachten hoe lang Trump hier nog tijd aan blijft besteden, zeker nu hij in Washington ook andere dingen aan zijn hoofd heeft. Kim Jong-un moet en zal zich op termijn echter zorgen maken over de sancties die dus niet verlicht worden, vult Breuker aan. ‘En dat maakt het leven toch lastig voor dit regime’, aldus Breuker.

Sanctieverlichting is bovendien niet alleen belangrijk voor het land van Kim Jong-un, maar ook voor Zuid-Korea. De grote Zuid-Koreaanse bedrijven staan ongeduldig te popelen de grens over te gaan om groots te kunnen investeren in Noord-Korea. Dat kan echter niet vanwege de sancties. Breuker verwacht dan ook dat president Moon de situatie zal proberen te lijmen, zoals hij eerder ook heeft gedaan. Of hij de Amerikanen en Noord-Koreanen daarin ook mee zal krijgen, dat blijft de vraag.

De zevende K-Pod aflevering over de Grote Nabeschouwing op de Top luister je hier.

K-Pod is de Korea Podcast van het Haagsch College waarin Remco Breuker en Annette van Soest elke maand de achtergronden bij het nieuws over Noord- en Zuid-Korea bespreken.