Noord-Korea hoort thuis op de prioriteitenlijst van Europa, dat zegt Remco Breuker in de achtste aflevering van K-Pod – de Korea Podcast van het Haagsch College. Volgens Han ten Broeke heeft Europa echter niet meer dan een ondersteunende rol in de onderhandelingen met Kim Jong-un.

Ondanks dat de gesprekken tussen Trump en Kim nog niet veel hebben opgeleverd, staat de deur naar Noord-Korea op een klein kiertje open. Maar wat moeten wij daarmee in Nederland en Europa? Hoe deal je met het regime Kim Jong-un? Dat is de vraag die Annette van Soest centraal zet in de achtste K-Pod aflevering.

Ver-van-het-bed show

Als er kansen zijn dan moet je die te baat nemen, stelt Ten Broeke. Maar Noord-Korea is voor Europa simpelweg een te-ver-van-het-bed show. Net als bij de Iran-deal is er bij de onderhandelingen met Noord-Korea maar een kleine rol weggelegd voor de Europese leiders, zo vertelt Ten Broeke. ‘Europa is daarin niet meer dan een boekensteun’, concludeert hij.

Dat is echter niet iets waar we in Europa rouwig om moeten zijn, vult de oud-buitenlandwoordvoerder van de VVD aan. Een actieve politiek van Europa op Noord- en Zuid-Korea is volgens hem niet direct in ons belang en staat dan ook niet hoog op de prioriteitenlijst van de Europese buitenlandpolitiek. ‘We zouden een actieve rol moeten kunnen spelen in of rondom Syrië bijvoorbeeld,  en het Midden-Oosten. Dat is ons directe belang’, legt Ten Broeke uit.

Korea als prioriteit

Breuker stelt echter dat het onder andere juist daarom belangrijk is voor Europa om Korea wél als prioriteit te zien. De Noord-Koreaanse aanwezigheid in Syrië en het Midden-Oosten moet naar zijn zeggen niet worden onderschat. ‘Investeringen, piloten, gifgas, de regimenten die daar toch echt wel lijken te vechten – het is allemaal met elkaar verweven’, zo vertelt Breuker.

Daarnaast behoort Zuid-Korea tot onze belangrijkste buitenlandse handelspartners en investeerders, vult de Korea-deskundige aan. Waar Ten Broeke Noord-Korea niet tot de allerhoogste prioriteiten van Europa beschouwt, behoort het volgens Breuker toch echt wel thuis in de top 10.

De hele aflevering horen over hoe om te gaan met Noord-Korea? Deze vind je hier.

K-Pod is de Korea Podcast van het Haagsch College waarin Remco Breuker en Annette van Soest elke maand de achtergronden bij het nieuws over Noord- en Zuid-Korea bespreken.