Geboren worden in een Samsung-ziekenhuis, opgroeien op een Samsung-school en studeren aan een Samsung-universiteit om vervolgens te gaan werken in een… Samsung-fabriek. De grote Zuid-Koreaanse bedrijven staan centraal voor alles wat Zuid-Korea tegenwoordig is, dat zegt Remco Breuker in de vijfde aflevering van K-Pod – de Korea Podcast van het Haagsch College.

Volgens Breuker kun je eigenlijk niet over Zuid-Korea praten zonder het over de grote bedrijven – zogeheten chaebols – van het land te hebben. Zuid-Koreaanse multinationals als Samsung en Hyundai zijn namelijk niet alleen enorm belangrijk voor de economie van het land; ze hebben grip op de totale samenleving.

Breuker benadrukt de invloed van deze multinationals op alle aspecten van het leven van de gewone Koreaan. Je kunt geboren worden in een Samsung-ziekenhuis, opgeleid worden op een Samsung-school en studeren aan een Samsung-universiteit om vervolgens te solliciteren naar een baan in een Samsung-fabriek. En daar houdt het niet op. Woningen, winkels en de media – de kans is groot dat ook deze gesponsord worden door (of zelfs eigendom zijn van) diezelfde conglomeraten.

Acceptatie

Het zou weleens te laat kunnen zijn om nog wat aan de enorme macht van de Zuid-Koreaanse multinationals te doen zonder de economie kapot te maken, aldus de Hoogleraar Koreastudies aan de Universiteit Leiden. En dat is volgens hem wel de prijs die je betaalt als je de grote bedrijven aanpakt. Er is wel onvrede, maar de macht en corruptie worden weggestreept tegen de welvaart die de bedrijven brengen. ‘Zuid-Korea is niet meer een land met grote bedrijven. Het is een groot bedrijf met een land’, voegt Breuker toe.

Bovendien is de invloed van de chaebol op de relatie tussen Noord- en Zuid-Korea extreem groot, vult Breuker aan. Vanaf het begin van de toenadering tussen deze landen eind jaren ’80 is dat al het geval. De toenadering werd zelfs ingezet door de oprichter van een van die grote bedrijven (Hyundai), niet door de staat. Ook vandaag de dag bestaat het herenigingsplan voornamelijk uit het sturen van bedrijven en instellen van speciale economische zones over de grens in Noord-Korea. ‘Zonder deze grote bedrijven zou president Moon Noord-Korea helemaal niets te bieden hebben’, concludeert Breuker.

De hele aflevering over de macht van Zuid-Koreaanse multinationals vind je hier.

K-Pod is de Korea Podcast van het Haagsch College waarin Remco Breuker en Annette van Soest elke maand de achtergronden bij het nieuws over Noord- en Zuid-Korea bespreken.