In de vierde aflevering van K-Pod seizoen 2 deelt Remco het recept voor het overheerlijke Koreaanse Beef Bulgogi, oftewel: Koreaans gemarineerd rundvlees. Dit populaire vleesgerecht mag bij geen enkele (Koreaanse) barbecue ontbreken! Maar ook op een regenachtige dag is dit gerecht prima te maken in een grill- of koekenpan op het fornuis.
Wat heb je nodig? (voor 4 personen)
Hoe maak je het?
Snijd het vlees in zo dun mogelijke plakjes. Om dit iets makkelijker te maken, zou je het vlees eerst een uurtje in de vriezer kunnen leggen zodat het wat beter dun te snijden is.
Maak nu de marinade door de peer samen met de ui, knoflook, gember, sojasaus, sesamolie, peper en bruine suiker te pureren tot een gladde massa. Gebruik hiervoor een blender, staafmixer of keukenmachine.
Doe de marinade in een schaal en voeg de plakjes vlees toe. Mix alles goed door elkaar, zodat ieder stukje vlees omringd wordt door de heerlijke marinade. Laat het vlees nu minstens 30 minuten (en hooguit 3 uur) marineren in de koelkast (meteen bakken kan ook als je echt geen tijd/zin hebt om te wachten). Langer marineren zou kunnen bij een taaier stuk vlees, anders valt het uit elkaar.
Na het marineren is het tijd om het vlees te bakken. Dit kan op de barbecue, maar is ook goed te doen op een grillplaat of gewoon in de koekenpan of wok. Zorg er in ieder geval voor dat je bbq/pan/plaat goed heet is voordat je het vlees aanbakt, en gebruik eventueel een klein beetje olie om in te bakken.
Leg het gebakken vlees op een mooie serveerschaal en garneer met grofgehakte bosui en eventueel geroosterde sesamzaadjes. Serveer met gekookte rijst, kimchi, en/of in een wrap van sla. En lekker met ssamjang, een pittig Koreaans dipsausje. Eetsmakelijk!
K-Pod is de Korea Podcast van het Haagsch College waarin Remco Breuker en Annette van Soest de achtergronden bij het nieuws over Noord- en Zuid-Korea bespreken. Je vindt deze hier.
Foto van: www.bonappetit.com/recipe/basic-bulgogi