In de tiende aflevering van K-Pod deelt Korea-kenner en Haagsch College chef-kok Remco Breuker weer een recept. Dit keer: Naengmyeon. Wat in het Koreaans letterlijk ‘koude noedels’ betekent. Het is een recept uit Noord-Korea, waar ze het in de winter eten. Maar die koude noedels zijn juist zo verfrissend als het warm is.  Extra lekker voor in de zomer dus.

Wat heb je nodig?

Voor de noedels:

  • 350 gram boekweit noedels
  • Een halve komkommer
  • 2 Chinese peren
  • 1 pot kimchi
  • 1 eetlepel mosterd
  • 4 eieren (hardgekookt)
  • Halve theelepel zout
  • Halve theelepel suiker
  • Halve theelepel azijn

Voor de pittige saus:

  • 80 ml Chung Jung One Corn syrup
  • 2 eetlepels Koreaanse peperpasta
  • 1 kleine ui
  • 1 teentje knoflook
  • 3 plakjes gember
  • 60 gram pepervlokken
  • 1 eetlepel sesamzaadjes
  • 3 lente-uien
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel sojasaus

Hoe maak je het?

Snijd als eerste de komkommer in dunne plakjes. Meng deze met het zout, de suiker en de azijn. Zet dit eventjes opzij. Snijd dan de Chinese peer in dunne plakken. Meng het in een kom warm water (250 ml) met één theelepel suiker en roer goed door, pas stoppen met roeren als de suiker is opgelost. Laat het afkoelen en leg hierin de plakjes peer.

Door met de saus ... Doe alle ingrediënten voor de Koreaanse saus in een keukenmachine en maal het tot een fijne pasta. Dat was het al, heel makkelijk dus. Zet dit in de koelkast.

Kook de noedels zoals op de verpakking staat. Giet de noedels gelijk na het koken in een vergiet en spoel ze twee minuten af met koud water. Wil je voor de echte verfrissing gaan en de noedels ijskoud eten? Dan kun je ze verder koelen in een ijsbadje. Daardoor worden ze ook extra chewy.

Verdeel de noedels over de kommen en schep de saus er overheen. Doe er nog de komkommer, kimchi, Chinese peer, ei en mosterd bij. Voeg ten slotte nog wat sesamolie toe en klaar ben je (voor de extra frisheid kan er nog een ijsklontje bij).

K-Pod is de Korea Podcast van het Haagsch College waarin Remco Breuker en Annette van Soest elke maand de achtergronden bij het nieuws over Noord- en Zuid-Korea bespreken. Je vindt deze hier.