In de elfde aflevering van K-Pod deelt Korea-kenner en Haagsch College chef-kok Remco Breuker weer een recept. Dit keer een Koreaans zomergerecht: patpingsu. Wanneer je je helemaal dood zweet en de hitte niet meer aan kan, dan eet je dit en je verkoelt tot op het bot.


Wat heb je nodig voor twee porties (dus voor één persoon ;-))?

 • 400 gram ijsblokjes
 • 2 eetlepels rode bonenpasta (dit kun je bij de toko halen. Wordt in het Koreaans ‘pat’ genoemd. Niet verwarren met rode peperpasta, dat verpest de smaak en koelt niet echt af …)
 • 2 eetlepels gecondenseerde melk (zo’n blikje van Friesche Vlag, ligt bij de super of bij de toko)
 • Klein stukje rijstcake (mochi in het Japans, ttŏk in het Koreaans. Mochi kun je bij de toko halen. Balletjes zijn het makkelijkst.)
 • Fruit, doe erin wat je lekker vindt, maar dit is één optie:

  80 gram aardbeien in plakjes
  50 gram kiwi in dunne plakjes
  50 gram frambozen (of blauwbessen)
  50 gram ananas (of mango) in kleine stukjes

Hoe maak je het? Echt moeilijk is het niet.

1. Doe de ijsblokjes in de blender of keukenmachine. Blend het totdat je schaafijs hebt (totdat het ijs enigszins glad aanvoelt). Doe het ijs in een kom (geen beslagkom. Je gaat hier ook uit eten, dus doe het in zoveel kommen als het aantal porties dat je maakt). 


2. Leg het fruit en de rijstcakeballetjes met in het midden de zoete rode bonenpasta op het ijs. Giet de gecondenseerde melk eroverheen.

3. Serveer en eet.

Dit is een traditioneel Koreaans nagerecht voor als het warm is en het is nog steeds enorm populair. Oorspronkelijk alleen met ‘pat’ gemaakt (en met ijs natuurlijk), maar nu wordt er van alles bijgegooid. Alle soorten fruit werken, jelly beans ook en er zijn zelfs verdachte sujetten die er cornflakes of andere ontbijtgranen, groene thee poeder en dat soort dingen overheen gooien. Enfin, je enige limiet is je fantasie (en je goede smaak, hoop ik).

K-Pod is de Korea Podcast van het Haagsch College waarin Remco Breuker en Annette van Soest elke maand de achtergronden bij het nieuws over Noord- en Zuid-Korea bespreken. Je vindt deze hier.