In de tweede aflevering van K-Pod Seizoen 2 deelt Remco het Koreaanse recept voor Sujŏnggwa: een ijs- en ijskoude kaneelkakidessertthee (wat?) voor warme dagen.

Het is een van de populairste echt Koreaanse dranken: een zoete, ietwat pittige (door de kaneel) gekoeld geserveerde thee die na het eten gedronken wordt op hete dagen. Remco neemt maar vast een voorschot op warme zomerdagen.

De kaki die je nodig hebt voor dit recept kun je gewoon krijgen bij de (grote) supermarkt. Hoe je zo’n ding droogt, vind je hier. Soms kun je ze ook al in gedroogde vorm kopen in de toko. Als alternatief kun je ook gedroogde abrikozen gebruiken. Laat Remco dan meteen even weten hoe dat smaakt, want hij heeft het zelf nog nooit geprobeerd.

Dit heb je nodig:

  • 4 à 5 gedroogde kam – hier bekend als kaki (aka persimmon of Fruit of Sharon)
  • 5 stokjes kaneel
  • Een half kopje in plakjes gesneden verse gember
  • Pijnboompitjes
  • 1 kop suiker (150 ml)
  • 1,2 liter water

Zo maak je het:

Doe de gember en kaneelstokjes in een hoge pan. Voeg daar het water aan toe en doe de deksel op de pan. Breng het water aan de kook en laat het 20 minuten doorkoken op hoog vuur. Zet daarna het gas lager en laat nog eens 25 minuten rustig koken op laag vuur (let er wel op dat het water blijft koken). Kookt het over? Haal dan de deksel (gedeeltelijk) van de pan. Na die 25 minuten voeg je de suiker toe, roer dit even goed door en zet het gas uit. Laat de pan afkoelen.

Verwijder de steeltjes van de kaki en was ze grondig onder de kraan. Giet de zojuist gemaakte vloeistof door een vergiet en vang de vloeistof (heel belangrijk, niet vergeten!) op in een pan of een bak. Als het goed is zijn de kaneel en gember nu uit de vloeistof gefilterd. Giet de vloeistof vervolgens in een glazen pot (dat is het mooiste om te zien) en doe de kaki erbij. Sluit de pot af en leg in de koelkast. Nu komt het moeilijkste gedeelte: wachten! Minimaal 12 uur, maar het is het makkelijkst als je er gewoon een nachtje over slaapt.

Klaar! Zorg ervoor dat je deze dessertthee ijs- en ijskoud serveert, het liefst met wat ijsblokjes in een klein kommetje. Je kunt een kaki in het kommetje doen en tot slot wat pijnboompitjes over de thee strooien (niet te veel – vier of vijf pitjes zijn genoeg).

Absoluut de beste afkoeler voor hete dagen!

K-Pod is de Korea Podcast van het Haagsch College waarin Remco Breuker en Annette van Soest de achtergronden bij het nieuws over Noord- en Zuid-Korea bespreken. Je vindt deze hier.

>> Foto van: Caroline’s cooking