In de negende aflevering van K-Pod deelt Korea-kenner en Haagsch College chef-kok Remco Breuker weer een recept. Dit keer: Sundubu. Wat dat is? Een zachte tofu-stoofpot, met zijdentofu als hoofdingrediënt. Dat is tofu uit een tube die - ja echt waar - zijdenzacht is.
Wat heb je nodig?
Hoe maak je het?
Doe de bakolie, koch’ugaru, knoflook, kimchi en sojasaus in een Koreaans kookpotje (van aardewerk). Gebruik als je niets anders hebt een steelpannetje, maar liever niet. Iets van aardewerk of keramiek is beter bij dit gerecht.
Zet het kookpotje op gematigd vuur gedurende 1 à 2 minuten. Laat de koch’ugaru niet aanbranden.
Voeg het geweekte zeewier toe en zet het vuur hoger. Verwarm 2 tot 3 minuten tot het gaat borrelen. Doe naar smaak zout erbij en blijf ondertussen roeren.
Voeg nu de tofu toe, evenals alle paddenstoelen en de twee eieren. Laat het potje nog 1 à 2 minuten doorpruttelen en blijf het rustig doorroeren.
Proef of het lekker is. Zo nee, opnieuw beginnen.. (nee hoor, het is gegarandeerd lekker). De tofu moet echt zo goed als vloeibaar zijn. Zet het vuur uit, sprenkel de lente-ui over het potje, doe er wat zwarte peper bij en een paar druppels sesamolie.
Eet dit gerecht zo heet mogelijk – zeg maar dat je mond net niet verbrandt – met een kommetje rijst erbij. Een van de lekkerste eenvoudige Koreaanse gerechten die er is, waarvan je gegarandeerd opwarmt.
K-Pod is de Korea Podcast van het Haagsch College waarin Remco Breuker en Annette van Soest elke maand de achtergronden bij het nieuws over Noord- en Zuid-Korea bespreken. Je vindt deze hier.