De gesprekken in 2019 tussen Kim Jong-un en Moon Jae-in worden spannender dan die tussen Kim en Donald Trump, dat zegt Remco Breuker in de vierde aflevering van K-Pod – de Korea Podcast van het Haagsch College.

In het afgelopen jaar vonden belangrijke ontmoetingen plaats. Hoewel de top tussen Kim en Trump een van de meest opzienbarende gebeurtenissen van 2018 was, moeten we ons volgens Breuker veel meer concentreren op de besprekingen tussen Kim en Moon.

Deal or no deal?

In juni 2018 vond de topontmoeting plaats tussen Kim en Trump. Noord-Korea wil al jarenlang met de Amerikaanse president aan tafel zitten en als gelijke behandeld worden. Trump heeft deze wens verwezenlijkt door de Noord-Koreaanse president tijdens de top in juni op gelijke voet te plaatsen, aldus de Hoogleraar Koreastudies aan de Universiteit Leiden.

Breuker benadrukt dat de ontmoeting voor vermindering van spanning heeft gezorgd, maar verder niets heeft opgelost. Er is geen oorlog gekomen, maar er is ook geen deal gesloten en beloftes zijn evenmin ingelost, zo zegt Breuker. “Het is gebleken dat we hier niets van moeten verwachten op deze manier. Het moet op een realistischere manier worden aangepakt.” De verwachtingen van Breuker zijn dan ook niet hoog voor de komende meeting tussen Kim en Trump begin 2019.

Kim en Moon

Belangrijker is het volgens Breuker om te kijken naar de toenadering tussen Noord- en Zuid-Korea. Trump is een echte showman, maar de man die rustig op de achtergrond alles mogelijk heeft gemaakt is de Zuid-Koreaanse president Moon, zo vertelt Breuker. Moon blijkt een uitzonderlijk goede diplomaat te zijn, legt hij uit. “Als er nieuwe plannen of afspraken worden gemaakt komend jaar, dan worden die gemaakt met Moon en Kim. Trump krijgt er denk ik pas later van te horen.”

Stappen richting eenwording tussen Noord- en Zuid-Korea volgden elkaar dit jaar in rap tempo op. Zo lijkt er een verenigd spoorwegennet te komen waarover zakenmensen en arbeiders heen en weer zullen gaan. Het is een erg krachtig symbolisch gebaar, stelt Breuker, dat er nu net als vroeger een trein tussen Noord en Zuid rijdt. Treinen brengen economische ontwikkeling overal waar ze stoppen en dat is precies waar het om zal gaan. “Die trein zal niet voor de gewone Noord- of Zuid-Koreaan zijn, het is puur economisch”, aldus Breuker.

Niet snel genoeg

Toch lijkt het Kim en ook Moon niet snel genoeg te gaan, legt Breuker uit. Met het aftreden van Moon als president over 2,5 jaar dreigt voor hem het gevaar dat zijn opvolger sceptischer naar het Noorden zal kijken. En er is tot nu toe tussen Noord en Zuid niets gedaan wat niet kan worden teruggedraaid.  Verdergaande stappen zullen volgens Breuker echter moeizaam gezet kunnen worden zonder steun van de internationale gemeenschap en het eigen volk. Toch lijken beide landen veel op te willen offeren voor eenwording. Het blijft wat betreft mensenrechten bijvoorbeeld oorverdovend stil. Een zorgelijke situatie, benadrukt Breuker.

De hele aflevering over Het Jaar van Kim horen? Deze vind je hier.

K-Pod is de Korea Podcast van het Haagsch College waarin Remco Breuker en Annette van Soest elke maand de achtergronden bij het nieuws over Noord- en Zuid-Korea bespreken.