Het is zo bijna zo ver: deze week vindt de tweede topontmoeting plaats tussen Kim Jong-un en Donald Trump. Remco Breuker verwacht geen grote beloftes. Dat vertelt hij in de zesde K-Pod – de Korea Podcast van het Haagsch College.

Onomkeerbare, onmiddellijke en complete denuclearisatie van Noord-Korea; dat is de wens van Trump, stelt Breuker. Het land van Kim Jong-un moet alle kernwapens opgeven, voor altijd. Een belofte waar de Amerikaanse president lang op kan wachten, vult Breuker aan: ‘Dat gaat nooit gebeuren. En dat zou Trump moeten weten.’

Beperkte beloftes

Welke toezegging er wel zal komen? ‘Een hele beperkte’, antwoordt de Hoogleraar Koreastudies aan de Universiteit Leiden. Kim Jong-un zal wellicht de belofte doen te willen praten over denuclearisatie, of om bijvoorbeeld een deel van de kernkoppen of langeafstandsrakketten te ontmantelen.

Er zijn allerlei mogelijkheden, maar verder dan een Noord-Koreaanse belofte om te willen praten over ontwapening zal het volgens Breuker niet gaan. ‘Het is een belofte waar we in de praktijk waarschijnlijk nooit wat van gaan terugzien, maar die misschien wel genoeg is voor Noord-Korea om binnen te halen wat zij willen’, aldus Breuker.

Sanctieverlichting

Noord-Korea heeft volgens Breuker niet veel te verliezen tijdens de top. Wat Kim Jong-un volgens hem echter wel zal willen binnenhalen is sanctieverlichting. De economische sancties van de Verenigde Staten – en van alle andere landen die met Trump meedoen – vormen een groot probleem voor Noord-Korea. Als Kim Jong-un meer economische bloei wil in zijn land, zal hij van de sancties af moeten.

Daar zal de Noord-Koreaanse leider dan ook op inzetten als hij een toezegging doet om te praten over ontwapening, aldus Breuker. Of de sanctieverlichting bij deze top al komt, is nog de vraag. Maar de toezegging gaat er uiteindelijk wel komen, vermoedt Breuker. Er is immers al met sanctieverlichting geëxperimenteerd en daar werd vanuit de VN positief op gereageerd, legt hij uit.

Tegenprestaties

Wat Kim Jong-un Trump terug kan geven? Op volledige ontwapening of verbetering van mensenrechten hoeven we in ieder geval niet te hopen, zegt Breuker. Wat volgens hem een eerlijke Noord-Koreaanse tegenprestatie zou kunnen zijn, is het verlenen van toegang aan inspecteurs tot de nucleaire installaties. De staat van onderhoud van deze installaties is volgens Breuker zo slecht dat er ongewild een kernramp zou kunnen plaatsvinden. ‘Het toelaten van inspecteurs tot deze Noord-Koreaanse faciliteiten zou ik persoonlijk dus wel winst vinden’, aldus Breuker.

Amerika-deskundige Adriaan Andringa denkt dat er maar weinig is waar Trump mee kan thuiskomen om echt indruk te maken: ‘Een toezegging over ontwapening heeft hij al. Hij moet vooral niets wéggeven.’ Amerika-kenner Willem Post voegt toe dat Trump het in dit 'bizarre proces' vooral bij kleine, controleerbare stappen moet houden: ‘Small steps for mankind.’

De volledige aflevering over de Grote Voorbeschouwing op de Kim-Trump Top vind je hier.

K-Pod is de Korea Podcast van het Haagsch College waarin Remco Breuker en Annette van Soest elke maand de achtergronden bij het nieuws over Noord- en Zuid-Korea bespreken.