Nederland doet te weinig om Noord-Koreaanse dwangarbeid aan te pakken, dat zegt Remco Breuker in de derde aflevering van K-Pod – de Korea Podcast van het Haagsch College.

Hij zegt dit naar aanleiding van de aangifte tegen dwangarbeid van een Noord-Koreaanse arbeider eerder deze maand tegen een Nederlandse scheepsbouwer. Het bedrijf zou geprofiteerd hebben van uitbuiting op een Poolse scheepswerf.

Het gaat niet alleen om uitbuiting van arbeiders, maar in bredere zin ook om internationale veiligheid en stabiliteit, legt hij uit. Deze vorm van arbeid is onmisbaar voor het regime in Pyongyang. “Als je iets zou willen doen om de veiligheid te vergroten, zou je beter dit soort praktijken kunnen aanpakken dan eisen dat er gestopt wordt met het ontwikkelen van kernwapens”, aldus Breuker. “Hiermee haal je de financiering weg. Je haalt de stekker eruit.”

Oproep

Breuker roept Nederlandse politici op om dit probleem aan te pakken. Volgens Breuker willen de politici voorkomen dat het nucleaire conflict escaleert, maar ze lijken niet echt mee te werken aan een oplossing. “Het is eigenlijk heel raar en wrang dat Nederlandse bedrijven op deze manier het regime en de ontwikkeling van kernwapens steunen”, benadrukt Breuker. “Terwijl dat internationaal toch sterk veroordeeld is en daar zware sancties op staan.”

Dollars in een koffer

Samen met een team doet Breuker onderzoek naar Noord-Koreaanse dwangarbeid. Noord-Koreanen worden door hun regering gedwongen in het buitenland te werken om geld voor het land te verdienen. Deze inkomsten zijn extreem belangrijk voor het regime in Pyongyang omdat veel andere bronnen van buitenlandse valuta door sancties zijn opgedroogd. De Noord-Koreaanse arbeiders zelf worden nauwelijks of niet betaald. Het geld dat ze verdienen wordt op de meest ouderwetse manier, in een koffer met dollars, naar Pyongyang gebracht door diplomaten, zo vertelt Breuker.

Breuker benadrukt dat de omstandigheden waarin de Noord-Koreanen werken en leven daarnaast erg slecht zijn. “Er zijn Noord-Koreanen aangetroffen die onder omstandigheden van moderne slavernij hun werk doen”, zegt de hoogleraar. De arbeiders maken hele lange dagen, werken meestal onder onveilige omstandigheden en wonen vaak met heel veel mensen in een kleine ruimte, legt Breuker uit.

De hele aflevering over Noord-Koreaanse dwangarbeid horen? Deze vind je hier.

K-Pod is de Korea Podcast van het Haagsch College waarin Remco Breuker en Annette van Soest elke maand de achtergronden bij het nieuws over Noord- en Zuid-Korea bespreken.