Nederland moet volgens Remco Breuker onderdak bieden aan het Noord-Koreaanse verzet. Deze oproep doet hij in de negende aflevering van K-Pod – de Korea Podcast van het Haagsch College. Hij vindt het legitiem verzet dat gesteund moet worden.

Eind februari vielen volgens de Noord-Koreaanse diplomaten aldaar waarschijnlijk tien mannen de Noord-Koreaanse ambassade in Madrid binnen. Ze waren lid van de groep Free Joseon (eerder bekend als Cheollima Civil Defense - CCD), die als doel heeft het Noord-Koreaanse regime ten val te brengen. Volgens Free Joseon had een lid van de groep gewoon een afspraak in de ambassade en was het geen inval. De Spaanse politie bevestigt dat er geen sprake is geweest van braak. Na het incident riep dezelfde organisatie ook een regering van Noord-Korea in ballingschap uit. Het is de eerste groep die openlijk in verzet komt tegen het Noord-Koreaanse regime. 

NEDERLANDSE POLITICI

Remco pleit voor internationale erkenning voor de groep, alleen die is er niet. ‘’Nederlandse politici zouden zich moeten uitspreken en de verzetsgroep onderdak moeten bieden’’ zegt Remco. ‘’Maar veel experts en politici leiden aan het Stockholmsyndroom.’’ In plaats van te erkennen dat Noord-Korea al decennia ongestoord misdaden tegen de menselijkheid begaat en dat Noord-Koreaans verzet tegen het regime daarom legitiem is, wordt het debat doodgeslagen met het argument dat je geen ambassade binnen mag vallen volgens Remco. Dat is inderdaad zo als buitenlandse mogendheid, maar Free Joseon lijkt -voornamelijk- uit gevluchte Noord-Koreanen te bestaan.

 

DOODVONNIS IS GETEKEND

Spanje heeft een internationaal opsporingsbevel uitgevaardigd tegen de mensen die de ambassade zijn binnengevallen, waarmee ook hun identiteit bekend is geworden. ‘’Dan is je doodvonnis getekend'' zegt Remco. ‘’Noord Koreaanse commando’s kunnen al wel naar hen onderweg zijn.’’ Een lid van de groep is al gearresteerd, een oud-marinier. Iemand van Koreaans afkomst, maar een Amerikaanse staatsburger.

De hele aflevering horen over o.a. Noord-Koreaans verzet tegen het regime? Deze vind je hier.

K-Pod is de Korea Podcast van het Haagsch College waarin Remco Breuker en Annette van Soest elke maand de achtergronden bij het nieuws over Noord- en Zuid-Korea bespreken.