Archief - Alle rafelranden van Europa

Alle rafelranden van Europa
Wat ons verleden zegt over onze toekomst

Europa wordt van alle kanten geconfronteerd met grote problemen. Oorlog met Rusland, het kruitvat van het Midden-Oosten, een assertief China en Atlantische partners die steeds meer hun eigen weg gaan. Wie naar onze geschiedenis kijkt, kan daar niet verbaasd over zijn - hedendaagse conflicten hebben hun wortels in het verleden. Maar wat zegt onze geschiedenis over onze onzekere toekomst?

In Alle rafelranden van Europa wierp historicus Ivo van de Wijdeven een kritische blik op ons eigen verleden om te komen tot antwoorden op de grote bedreigingen van nu. Poetin en Xi maken een nationalistisch sprookje van hun geschiedenis. Maar welk verhaal vertellen we onszelf in Europa? En belangrijker: hoe geloofwaardig is dat verhaal in de rest van de wereld, die de zwarte bladzijden uit de Europese geschiedenis aan den lijve heeft ondervonden? Wie wil er in de toekomst nog samenwerken met Europa?

Aan de hand van pakkende verhalen en heldere dwarsverbanden maakte Van de Wijdeven op overtuigende wijze duidelijk waarom geschiedenis nooit alleen maar geschiedenis is. Op deze avond leer je hoe ons verleden nog steeds ons heden bepaalt en welke opdracht daarin besloten ligt voor de toekomst van Europa.

Ivo van de Wijdeven is historicus en analist. Hij adviseerde jarenlang de minister-president en geeft commentaar voor verschillende media. Eerder schreef hij onder andere De macht van het verleden. 

De avond werd gepresenteerd door Thomas van Zijl, presentator van Haagsch College