Officemanager met organisatorisch talent gezocht! 
A.k.a Ondersteunende kantoor eindbaas Haagsch College 

Haagsch College zoekt een veelzijdige officemanager (20 – 36u/wk) die kan organiseren en (financieel) administreren. Het gaat om een leuke startersfunctie in een bedrijf met 5 jonge mensen en een start-up sfeer! Vind je afwisseling interessant en vind je het leuk om voor een evenementenbureau in centrum Den Haag te werken? Stuur ons dan uiterlijk 23 oktober je motivatiebrief en cv! 

 

Wat ga je doen? 

- Je onderhoudt contact met alle locaties waar wij evenementen organiseren en maakt afspraken over PR, technische ondersteuning etc. Ook stel je de contracten voor externe locaties op. 
- Je onderhoudt het contact met samenwerkingspartners en relaties, je verwerkt binnenkomende vragen van klanten en opdrachtgevers. 
- Je bent verantwoordelijk voor de financiële administratie, zoals de debiteuren- en crediteurenadministratie, het maken en verzenden van facturen en financiële afrekeningen/overzichten 
- Je houdt onze website bij (foto’s van evenementen, nieuws etc) en zet nieuwe evenementen online. 
- Je pakt af en toe klussen op rondom evenementen: van het laten maken van promotieflyers tot het opstellen van onze gastenlijsten, en af en toe ondersteunend tijdens de events zelf 


Wie zoeken we? 

- Minimaal MBO of HBO werk- en denkniveau, liefst in een administratieve of organiserende richting 
- Sterk in plannen en organiseren, stressbestendig en je kunt nauwkeurig en gestructureerd werken 
- Ervaring met officemanagement 
- Je ziet wat er op kantoor moet gebeuren, je neemt zelf initiatief en bent oplossingsgericht 
- Je bent klantgericht en dienstverlenend,, je bent goed in het te woord staan (ook schriftelijk) van klanten en opdrachtgevers 
- Kennis van Word en Excel 


Wat bieden we jou? 

- Een afwisselende baan, een divers takenpakket en veel ruimte voor eigen initiatief 
- Een aanstelling voor 32 uur (maar alles tussen 20 en 36 uur is bespreekbaar) 
- Afhankelijk van je ervaring en kennis tussen de 2250 en 3000 euro (obv 36u) per maand (op freelance basis)


Meer informatie? 

Neem contact op met Marieke Keyzer via marieke@haagschcollege.nl 

Solliciteren? 

Mail zo snel mogelijk, maar in ieder geval vóór woensdag 23 oktober 09:00 je sollicitatie, voorzien van curriculum vitae & motivatiebrief, naar marieke@haagschcollege.nl 

De eerste gesprekken vinden plaats tussen 28 oktober en 8 november. 

 

Lees meer...

In een extra podcastaflevering van K-Pod - de Grote K-Pod VakantieSpecial - deelt Korea-kenner Remco Breuker al zijn Koreaanse zomertips met de luisteraars. Kortom: een Zomer Doeboek om Koreaans de zomer door te komen. En voor alle fans die geen aantekeningen hebben gemaakt tijdens het luisteren, hierbij alle tips uit de aflevering (en meer) op een rijtje!

Koreaanse zomerhit(te)

De perfecte Koreaanse muziek op een warme zomerdag? Met pijn in het hart neemt het K-Pod team voor deze ene keer afstand van huisband BTS. De ultieme K-popzomerhit is namelijk: Banana chacha van Momoland

Leeslijst

Naast losgaan op K-pop is de zomer ook het ideale moment om je verder te verdiepen in Korea aan de hand van een goed boek. 

Als je meer over de geschiedenis van Korea wilt weten, raadt Remco de twee volgende boeken aan:

  • Korea, the outline of civilisation, door Kenneth Wells. Een prettig geschreven, toegankelijk boek dat een volledige omschrijving geeft van de complete geschiedenis van beide Korea’s.
  • BV Noord-Korea, door Remco Breuker. Als je een goede inleiding tot Noord-Korea zoekt, lees dan dit boek van Remco zelf. Over een tijdje komt ook deel twee uit, over Zuid-Korea! . 

Als je liever voor een Zuid-Koreaanse roman gaat, dan zijn dit Remco’s boekentips:

  • The eternal empire, door Yi In-hwa. Een prachtige historische roman die ontzettend spannend is. Een echte nagelbijter!
  • Vogel, door Oh Jung-Hee. Een mooie, maar ook droevige roman over twee kinderen die zonder ouders komen te zitten in de periode dat Korea enorm aan het groeien is op economisch vlak. ‘Het is een vrij dun boekje, maar elk woord en elke letter staat op de goede plek’, aldus Remco.
  • De schaduw van de wapens, door Hwang Sok-yong. Zeer indrukwekkende roman over de Vietnamoorlog. Volgens Remco wordt dit boek ook wel ‘de enige goede oorlogsroman zonder dat er een kogel in af wordt geschoten’ genoemd.

Kijktips

Een zomer in Nederland is natuurlijk ook af en toe een zomer met flinke regenbuien. Daarom ook een aantal tips voor een dagje Koreaans bankhangen met een film of serie op de buis.

Films die je moet zien:

Een hele goede Koreaanse film is Parasite. De film is onlangs nog in de prijzen gevallen en won zelfs een Gouden Palm in Cannes. De maker van deze film, Bong Joon-ho, is volgens Remco een erg goede regisseur. Remco: ‘Het mooie aan zijn films is dat ze ontzettend Koreaans zijn, maar tegelijkertijd ook ontzettend universeel. Je hoeft niets over Korea te weten om de films gewoon heel erg te waarderen.’ Andere bekende films van Bong Joon-ho zijn: Memories of Murder, The Host, Mother en Snowpiercer.

Meer Koreaanse must-see movies:

  • Peppermint Candy
  • Old Boy
  • Vampire Ricky
  • The Drug King
  • Train to Busan
  • Arahan
  • The Good, the Bad and the Weird

En dan natuurlijk ook nog wat series die je niet mag missen (en die allemaal op Netflix te vinden zijn!):

In de K-Pod zomerspecial mochten Remco en presentator Annette van Soest het dan eindelijk over hun lievelingsserie hebben: Kingdom. Een zombie-serie die zich afspeelt in het 17e en 18e eeuwse Korea. Annette en Remco zijn fan! Nieuwsgierig? Check de trailer eens.

En wat nou als je niet van zombies houdt?

Dan is de serie Bad guys: Vile city wellicht een betere tip voor je. Deze Koreaanse gangsterserie laat zien hoe de gangsters onlosmakelijk verbonden zijn met de bouw van Korea. 

Ben je meer van de romantische drama’s? Dan is de serie Mr. Sunshine misschien wat voor jou.

Koreaans snacken

Een film of serie is natuurlijk niets zonder lekkere snacks. Welke Koreaanse snacks moet je echt proberen van hoogleraar Breuker?

De allerbeste snack-combi blijft volgens Remco toch echt kip met bier. Wist je dat hij eerder al eens een heus snack-recept voor gefrituurde Koreaanse kip met de luisteraars deelde?

Verder is Koreaanse garnalenchips een hele populaire snack, die je in elke toko kunt vinden. Kijk wel uit: als je eenmaal begint met eten, kun je waarschijnlijk niet meer stoppen.

En als je echt authentiek Koreaans wil snacken, ga dan voor gedroogde pijlstaartinktvis. Een beetje zoals beef jerky, alleen dan van vis… Dippen in wat mayo en ketchup en wat geroosterde pinda’s erbij. Enige puntje van kritiek: of je dit in Nederland ook zomaar in de toko kunt krijgen, weet Remco niet. Dus misschien moet je eerst nog wel even met een hengel en wat aas in de weer...

Als je zelf Koreaans wil gaan koken, dan mogen de volgende ingrediënten in ieder geval niet in je keukenkastje ontbreken: 

  • Kimchi 
  • Toenjang (gefermenteerde sojabonenpasta)
  • Koch’ujang (rode peperpasta)
  • Sesamolie
  • Knoflook

Koreaans uit eten

En wat nou als je niet zo’n ster in de keuken bent? Of als je gewoon geen zin hebt om zelf te koken? Dan kun je volgens Remco het beste naar een van deze twee Koreaanse restaurants gaan:

  • Seoul Garden in Den Haag
  • Damso in Amstelveen

Koreaans vakantievieren IN Korea

Mocht je tot slot voor de real life Korean experience gaan en het land zelf willen bezoeken, dan heeft Remco de volgende tips.

  • In juli en augustus wordt het erg heet (zo’n 40 graden) in Korea en is het ontzettend vochtig. Houd je van wat milder weer, dan is het aan te raden om in maart/april of september/oktober naar het Koreaanse schiereiland af te reizen.
  • Als je eenmaal in Korea bent, moet je natuurlijk sowieso naar Seoul. Dit is een megastad van zo’n 25 à 26 miljoen mensen; hier gebeurt altijd wat volgens Remco.
  • Andere steden die je niet mag missen:
    • Gyeongju: de oude hoofdstad van het zuidoosten van Korea in de 7e, 8e en 9e eeuw. Je rijdt hier zo naartoe met de hogesnelheidstrein.
    • Busan: hier moet je heen als je van strandvakanties houdt.
    • Gwangju: een grote stad in het zuidwesten van Korea, die zich altijd erg heeft afgezet tegen de rest van het land. Zeker de moeite waar om eens te bekijken volgens Remco. En je kunt hier overigens ook erg lekker eten vult hij aan.

En dan rest ons na deze tip-parade nog één ding te zeggen: geniet van de zomer!

De Grote K-Pod Zomerspecial terugluisteren kan hier.

K-Pod is de Korea Podcast van het Haagsch College waarin Remco Breuker en Annette van Soest elke maand de achtergronden bij het nieuws over Noord- en Zuid-Korea bespreken.

Lees meer...

Haagsch College zoekt een stagiair!

Ben je al goed in organiseren en wil je nog veel meer leren? Wij zoeken een enthousiast organisatietalent om ons team te versterken! Wil jij graag werken op het gebied van productie en events, in het hart van politiek Den Haag en bij de grote theaters door heel Nederland? Dan is deze functie iets voor jou!


Over Haagsch College

Van verkiezingsavonden tot de theatertours van Joris Luyendijk en Rutger Bregman, van De Grote Politieke Show tot China, en van het Klimaat tot de Amerikaanse verkiezingen: Haagsch College organiseert avonden over de belangrijke thema's van nu. Alles waar je veel over leest, maar hoe zit het nou echt? We werken vanuit het hart van Den Haag vanuit een gezellig kantoor met een kleine club jonge mensen. 


Over de stage evenementenorganisatie/eventcoordinatie/facilitymanagement

We zoeken iemand die ons wil helpen met de organisatie van onze evenementen. Dat loopt van het overleggen over en opstellen van technische lijsten, meedenken over hoe onze events nog veel beter kunnen, coordineren van postermateriaal -en verspreiding, het logistiek contact met crew en sprekers, het maken en bewaken van de productiedraaiboeken, tot natuurlijk alle hands aan dek op een event: zaalindeling, gastheer/gastvrouw, op-en afbouwen van het podium. 

Je doet dus veel ervaring op met alle aspecten van de evenementenorganisatie!


We zoeken iemand die:

  • Enthousiast is, een harde werker die graag zelfstandig klussen oppakt
  • Oog voor detail heeft, bijvoorbeeld ziet of alles goed gaat bij de vormgeving van posters, een perfect plaatje voor Insta schiet of het aankleden van een podium
  • Goed is in organiseren
  • Goed is in plannen
  • Een studie in een relevante richting (bijvoorbeeld evenementenorganisatie, hotelschool, facilitymanagement) 
  • Een beetje interesse in de wereld(politiek) maakt het leuk, want je gaat mee naar veel van onze avonden door heel Nederland!


Periode

Start mogelijk: ieder kwartaal in 2020, voor ca. 6 maanden (andere periode ook mogelijk in overleg).

Werkdagen- en uren

Ongeveer 20 - 25 uur per week, in overleg. Voorkeur gaat uit naar in ieder geval beschikbaarheid op maandagen en dinsdagen. Houdt rekening met gemiddeld 1-2x per week avonden werken (op werkdagen), vanwege voorstellingen en evenementen.

Stagevergoeding

Als stagiair ontvang je €400,- stagevergoeding per maand, op basis van 40 uur per week. Het bedrag hangt dus af van het aantal uur wat we afspreken.

Interesse?

Ben jij wie we zoeken? Stuur dan een korte maar krachtige mail plus CV naar reserveringen@haagschcollege.nl
Heb je een specifieke of afwijkende periode of aantal dagen voor ogen? Zet dat er dan bij in je mail! Maak je liever minder uren om als bijbaan geregeld op een event te staan? Ook dan kun je ons benaderen met je ideeen!

Lees meer...

In de elfde aflevering van K-Pod deelt Korea-kenner en Haagsch College chef-kok Remco Breuker weer een recept. Dit keer een Koreaans zomergerecht: patpingsu. Wanneer je je helemaal dood zweet en de hitte niet meer aan kan, dan eet je dit en je verkoelt tot op het bot.


Wat heb je nodig voor twee porties (dus voor één persoon ;-))?

  • 400 gram ijsblokjes
  • 2 eetlepels rode bonenpasta (dit kun je bij de toko halen. Wordt in het Koreaans ‘pat’ genoemd. Niet verwarren met rode peperpasta, dat verpest de smaak en koelt niet echt af …)
  • 2 eetlepels gecondenseerde melk (zo’n blikje van Friesche Vlag, ligt bij de super of bij de toko)
  • Klein stukje rijstcake (mochi in het Japans, ttŏk in het Koreaans. Mochi kun je bij de toko halen. Balletjes zijn het makkelijkst.)
  • Fruit, doe erin wat je lekker vindt, maar dit is één optie:

    80 gram aardbeien in plakjes
    50 gram kiwi in dunne plakjes
    50 gram frambozen (of blauwbessen)
    50 gram ananas (of mango) in kleine stukjes

Hoe maak je het? Echt moeilijk is het niet.

1. Doe de ijsblokjes in de blender of keukenmachine. Blend het totdat je schaafijs hebt (totdat het ijs enigszins glad aanvoelt). Doe het ijs in een kom (geen beslagkom. Je gaat hier ook uit eten, dus doe het in zoveel kommen als het aantal porties dat je maakt). 


2. Leg het fruit en de rijstcakeballetjes met in het midden de zoete rode bonenpasta op het ijs. Giet de gecondenseerde melk eroverheen.

3. Serveer en eet.

Dit is een traditioneel Koreaans nagerecht voor als het warm is en het is nog steeds enorm populair. Oorspronkelijk alleen met ‘pat’ gemaakt (en met ijs natuurlijk), maar nu wordt er van alles bijgegooid. Alle soorten fruit werken, jelly beans ook en er zijn zelfs verdachte sujetten die er cornflakes of andere ontbijtgranen, groene thee poeder en dat soort dingen overheen gooien. Enfin, je enige limiet is je fantasie (en je goede smaak, hoop ik).

K-Pod is de Korea Podcast van het Haagsch College waarin Remco Breuker en Annette van Soest elke maand de achtergronden bij het nieuws over Noord- en Zuid-Korea bespreken. Je vindt deze hier.

Lees meer...

In de tiende aflevering van K-Pod deelt Korea-kenner en Haagsch College chef-kok Remco Breuker weer een recept. Dit keer: Naengmyeon. Wat in het Koreaans letterlijk ‘koude noedels’ betekent. Het is een recept uit Noord-Korea, waar ze het in de winter eten. Maar die koude noedels zijn juist zo verfrissend als het warm is.  Extra lekker voor in de zomer dus.

Wat heb je nodig?

Voor de noedels:

  • 350 gram boekweit noedels
  • Een halve komkommer
  • 2 Chinese peren
  • 1 pot kimchi
  • 1 eetlepel mosterd
  • 4 eieren (hardgekookt)
  • Halve theelepel zout
  • Halve theelepel suiker
  • Halve theelepel azijn

Voor de pittige saus:

  • 80 ml Chung Jung One Corn syrup
  • 2 eetlepels Koreaanse peperpasta
  • 1 kleine ui
  • 1 teentje knoflook
  • 3 plakjes gember
  • 60 gram pepervlokken
  • 1 eetlepel sesamzaadjes
  • 3 lente-uien
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel sojasaus

Hoe maak je het?

Snijd als eerste de komkommer in dunne plakjes. Meng deze met het zout, de suiker en de azijn. Zet dit eventjes opzij. Snijd dan de Chinese peer in dunne plakken. Meng het in een kom warm water (250 ml) met één theelepel suiker en roer goed door, pas stoppen met roeren als de suiker is opgelost. Laat het afkoelen en leg hierin de plakjes peer.

Door met de saus ... Doe alle ingrediënten voor de Koreaanse saus in een keukenmachine en maal het tot een fijne pasta. Dat was het al, heel makkelijk dus. Zet dit in de koelkast.

Kook de noedels zoals op de verpakking staat. Giet de noedels gelijk na het koken in een vergiet en spoel ze twee minuten af met koud water. Wil je voor de echte verfrissing gaan en de noedels ijskoud eten? Dan kun je ze verder koelen in een ijsbadje. Daardoor worden ze ook extra chewy.

Verdeel de noedels over de kommen en schep de saus er overheen. Doe er nog de komkommer, kimchi, Chinese peer, ei en mosterd bij. Voeg ten slotte nog wat sesamolie toe en klaar ben je (voor de extra frisheid kan er nog een ijsklontje bij).

K-Pod is de Korea Podcast van het Haagsch College waarin Remco Breuker en Annette van Soest elke maand de achtergronden bij het nieuws over Noord- en Zuid-Korea bespreken. Je vindt deze hier.

 

Lees meer...

Nederland moet volgens Remco Breuker onderdak bieden aan het Noord-Koreaanse verzet. Deze oproep doet hij in de negende aflevering van K-Pod – de Korea Podcast van het Haagsch College. Hij vindt het legitiem verzet dat gesteund moet worden.

Eind februari vielen volgens de Noord-Koreaanse diplomaten aldaar waarschijnlijk tien mannen de Noord-Koreaanse ambassade in Madrid binnen. Ze waren lid van de groep Free Joseon (eerder bekend als Cheollima Civil Defense - CCD), die als doel heeft het Noord-Koreaanse regime ten val te brengen. Volgens Free Joseon had een lid van de groep gewoon een afspraak in de ambassade en was het geen inval. De Spaanse politie bevestigt dat er geen sprake is geweest van braak. Na het incident riep dezelfde organisatie ook een regering van Noord-Korea in ballingschap uit. Het is de eerste groep die openlijk in verzet komt tegen het Noord-Koreaanse regime. 

NEDERLANDSE POLITICI

Remco pleit voor internationale erkenning voor de groep, alleen die is er niet. ‘’Nederlandse politici zouden zich moeten uitspreken en de verzetsgroep onderdak moeten bieden’’ zegt Remco. ‘’Maar veel experts en politici leiden aan het Stockholmsyndroom.’’ In plaats van te erkennen dat Noord-Korea al decennia ongestoord misdaden tegen de menselijkheid begaat en dat Noord-Koreaans verzet tegen het regime daarom legitiem is, wordt het debat doodgeslagen met het argument dat je geen ambassade binnen mag vallen volgens Remco. Dat is inderdaad zo als buitenlandse mogendheid, maar Free Joseon lijkt -voornamelijk- uit gevluchte Noord-Koreanen te bestaan.

 

DOODVONNIS IS GETEKEND

Spanje heeft een internationaal opsporingsbevel uitgevaardigd tegen de mensen die de ambassade zijn binnengevallen, waarmee ook hun identiteit bekend is geworden. ‘’Dan is je doodvonnis getekend'' zegt Remco. ‘’Noord Koreaanse commando’s kunnen al wel naar hen onderweg zijn.’’ Een lid van de groep is al gearresteerd, een oud-marinier. Iemand van Koreaans afkomst, maar een Amerikaanse staatsburger.

De hele aflevering horen over o.a. Noord-Koreaans verzet tegen het regime? Deze vind je hier.

K-Pod is de Korea Podcast van het Haagsch College waarin Remco Breuker en Annette van Soest elke maand de achtergronden bij het nieuws over Noord- en Zuid-Korea bespreken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lees meer...

De Nederlandse minister van Financiën Wopke Hoekstra voert naar eigen zeggen een keiharde bokswedstrijd in de ring van de eurozone, waar grote verdeeldheid heerst. Mathieu Segers en Anke Truijen ontleden dit gevecht in de tweede aflevering van Café Europa, de EU podcast van het Haagsch College.

Sinds de cruciale top uit de eurocrisis in 2012 is er veel gebeurd binnen de eurozone. Echter, veel van de instrumenten die zijn opgetuigd om een crisis te voorkomen zijn maar half af, stelt Hoogleraar Europese Integratie Mathieu Segers. Nu draait het om de vraag: moet er een apart budget komen voor zwakke economieën binnen de eurozone? De vier belangrijkste spelers in dit dossier stappen hiervoor in de ring.

Round 1 – Nederland

Nederland gaat met minister Hoekstra de confrontatie aan met Frankrijk en in zekere zin ook met Duitsland. Daarin zijn twee punten leidend: vasthouden aan strenge begrotingsregels en het tegenhouden van een apart miljardenfonds voor zwakke economische EU-landen. Nederland denkt dat begrotingsdiscipline en nationale hervormingen zo’n fonds onnodig maken. Hoekstra weet dat hem met deze harde opstelling een zware strijd te wachten staat, benadrukt Mathieu.  

Onze minister van Financiën staat er echter niet alleen voor. Hoekstra heeft namelijk een alliantie gevormd met zo’n tien kleine EU-landen, de zogenoemde Hanzeliga, om tegenwicht te bieden aan de Frans-Duitse plannen , zo legt Nieuwsuur Europa-redacteur Anke Truijen uit.

Hoewel Hoekstra’s felle houding volgens Anke onderstreept dat ‘nee-zegger’ Nederland niet altijd constructief is binnen de EU, heeft hij al wel het een en ander bereikt. Zo is de naam “eurozonebudget” veranderd, en wordt het waarschijnlijk onderdeel van het algemene Europese budget in plaats van een apart budget. Hoeveel geld hierin komt is nog onduidelijk. Hoe minder hoe beter, vindt Nederland. En dan zijn we nog maar in de eerste ronde…

Round 2 – Frankrijk

In de tweede ronde stapt de Franse president Emmanuel Macron in de ring; de grote uitdager van Nederland. Macron is immers van mening dat de EU verder moet integreren, stelt Mathieu. ‘En dat kan in zijn ogen (alleen maar) door een eurozonebegroting op te tuigen en verder en nauwer samen te werken binnen de eurozone’, voegt hij toe. Dat betekent volgens de Fransen verder stabiliseren en een fonds opzetten om de zwakkere gebieden van de eurozone, als het echt tegenzit, een steuntje in de rug te geven.

Hoekstra en zijn Franse collega Bruno Le Maire botsen enorm, zowel op persoonlijkheid als op inhoudelijk vlak. Waar Nederland de EU vooral als economisch en pragmatisch project ziet, bestempelt Frankrijk de unie juist als politiek en ideologisch. ‘En zoals altijd gooien de Nederlanders weer eens de kont tegen de krib’, voegt Frankrijk correspondent voor RTL Nieuws Stefan de Vries toe, wat de verhouding met de Fransen ook niet beter maakt.

Of de Fransen Nederland uiteindelijk op de knieën krijgt? Mathieu denkt van niet: ‘In de EU gaat uiteindelijk iedereen op de knieën, want zo werkt het nu eenmaal.’ Beide landen verlaten de ring dus met blauwe plekken, maar gaan gewoon door naar de volgende ronde, aldus Anke.

Round 3 – Duitsland

De Duitse Bondskanselier  Angela Merkel klimt in ronde drie in de ring. Duitsland is een – zoals Mathieu het omschrijft – tweestromenland.

Dit heeft te maken met het momenteel ongekend pro-Europese Duitse regeerakkoord, vertelt de Hoogleraar Europese Integratie. En Merkel is met handen en voeten gebonden aan dit regeerakkoord, dankzij de sociaal democratische coalitiepartner SPD, wat haar eigenlijk verplicht om constructief om te gaan met de Franse plannen voor de eurozone.

Ze houdt haar voet op de rem, maar Merkel zal de Fransen niet laten vallen op dit dossier. De bokswedstrijd van minister Hoekstra kan haar volgens Mathieu helpen om de periode van dit coalitieakkoord uit te zitten, voordat ze kan terugkeren op de oude lijn van zo min mogelijk fondsen binnen de eurozone. Zoals Anke concludeert: ‘Als Nederland in de ring stapt dan juichen de Duitsers voor ons, maar uiteindelijk zetten ze hun geld in op Frankrijk. Duitsland laat Hoekstra de klappen dus opvangen.’

Round 4 – Italië

In de vierde ronde treft Hoekstra misschien wel zijn grootste tegenstander: Italië. De Italianen zijn – net als Nederland – ontevreden over de eurozone. De twee landen staan echter recht tegenover elkaar wat betreft een oplossing. Waar Nederland meer en strengere regels wil, vraagt Italië juist om meer flexibiliteit.

Deze opstelling van de Italianen vindt een zekere legitimiteit in het feit dat het Italiaanse volk hier om gevraagd heeft tijdens de verkiezingen. Zij vinden dat men in de eurozone niet strenger moet worden,  maar juist moet anticiperen op de omstandigheden en elkaar moet stimuleren in de sociale sfeer met behulp van fondsen voor zwakkere landen.

De opstelling van Nederland en Italië zorgt voor onrust en druk op de onderhandelingen, zegt Mathieu. ‘Tegenover de Hollandse bluf van nachtenlang doorvergaderen en niet toestaan dat er ook maar iets van een fonds komt, staat de Italiaanse bluf: jullie denken misschien dat wij het niet durven om onverantwoordelijk te zijn, maar dat durven we wel’, zo legt hij uit.

De uitslag

Mathieu concludeert dat de kans vrij groot is dat Nederland in dit gevecht blijft staan. Met name omdat hij op de achtergrond enigszins gesteund wordt door Duitsland. Hoekstra weet echter ook dat de Duitsers Frankrijk altijd zullen blijven steunen in het proces om de eurozone verder te stabiliseren; dat is bovendien in het belang van alle lidstaten.

Kortom: op de korte termijn kan Hoekstra op bepaalde punten zeker indruk maken, maar op de langere termijn zal hij ook nog een aantal blauwe plekken moeten incasseren. De belangrijkste conclusie is volgens de hoogleraar echter dat de eurozone uiteindelijk helemaal geen boksring is, maar meer iets als een dansschool. Het is een continu partnerschap waarin je af en toe de zaken best op scherp kan zetten, maar uiteindelijk blijf je dansen op dezelfde vloer. ‘En niemand kan eraf’, aldus Mathieu.

De hele aflevering over het gevecht van Nederland in de eurozone terugluisteren? Dat kan hier.

In de Haagsch College podcast Café Europa bespreken Mathieu Segers en Anke Truijen de achtergronden bij het Europese nieuws. Over intriges, macht en het schaakspel tussen Europese kopstukken.

Lees meer...

In de negende aflevering van K-Pod deelt Korea-kenner en Haagsch College chef-kok Remco Breuker weer een recept. Dit keer: Sundubu. Wat dat is? Een zachte tofu-stoofpot, met zijdentofu als hoofdingrediënt. Dat is tofu uit een tube die - ja echt waar - zijdenzacht is.

Wat heb je nodig?

  • 1 stuk gedroogde zeekelp (vaak te koop als Japanse kombu in de toko), geweekt in 400 ml lauw water of zeewierbouillon
  • 1 kopje zeer rijpe kimchi met het sap (als je echt vegetarisch wilt, zorg dan dat je vegan kimchi hebt, zonder garnalen en ansjovis in de marinade) 
  • Sesamolie
  • 1 eetlepel plantaardige olie
  • 2 fijngesneden lente-uitjes, het groen en het wit apart 
  • 2 teentjes geperste knoflook
  • 1 eetlepels koch’ujang (Koreaanse chilipeperpasta)
  • 1 eetlepel lichte sojasaus
  • 1 tot 2 eetlepels koch’ugaru (Koreaanse gedroogde chilivlokken of - poeder)
  • 350 gram zijdentofu, in stukjes gebroken (wordt verkocht in tubes van 250 gram, zie hier)
  • 100 gram enoki paddenstoelen (afspoelen en de onderkant eraf snijden)
  • 50 gram oesterzwammen (in stukjes gescheurd)
  • 2 shiitake (in dunne reepjes snijden, zonder stam)
  • 2 eieren

Hoe maak je het?

Doe de bakolie, koch’ugaru, knoflook, kimchi en sojasaus in een Koreaans kookpotje (van aardewerk).  Gebruik als je niets anders hebt een steelpannetje, maar liever niet. Iets van aardewerk of keramiek is beter bij dit gerecht.

Zet het kookpotje op gematigd vuur gedurende 1 à 2 minuten. Laat de koch’ugaru niet aanbranden. 

Voeg het geweekte zeewier toe en zet het vuur hoger. Verwarm 2 tot 3 minuten tot het gaat borrelen. Doe naar smaak zout erbij en blijf ondertussen roeren.

Voeg nu de tofu toe, evenals alle paddenstoelen en de twee eieren. Laat het potje nog 1 à 2 minuten doorpruttelen en blijf het rustig doorroeren.

Proef of het lekker is. Zo nee, opnieuw beginnen.. (nee hoor, het is gegarandeerd lekker). De tofu moet echt zo goed als vloeibaar zijn. Zet het vuur uit, sprenkel de lente-ui over het potje, doe er wat zwarte peper bij en een paar druppels sesamolie.

Eet dit gerecht zo heet mogelijk – zeg maar dat je mond net niet verbrandt – met een kommetje rijst erbij. Een van de lekkerste eenvoudige Koreaanse gerechten die er is, waarvan je gegarandeerd opwarmt. 

K-Pod is de Korea Podcast van het Haagsch College waarin Remco Breuker en Annette van Soest elke maand de achtergronden bij het nieuws over Noord- en Zuid-Korea bespreken. Je vindt deze hier.

Lees meer...

Noord-Korea hoort thuis op de prioriteitenlijst van Europa, dat zegt Remco Breuker in de achtste aflevering van K-Pod – de Korea Podcast van het Haagsch College. Volgens Han ten Broeke heeft Europa echter niet meer dan een ondersteunende rol in de onderhandelingen met Kim Jong-un.

Ondanks dat de gesprekken tussen Trump en Kim nog niet veel hebben opgeleverd, staat de deur naar Noord-Korea op een klein kiertje open. Maar wat moeten wij daarmee in Nederland en Europa? Hoe deal je met het regime Kim Jong-un? Dat is de vraag die Annette van Soest centraal zet in de achtste K-Pod aflevering.

Ver-van-het-bed show

Als er kansen zijn dan moet je die te baat nemen, stelt Ten Broeke. Maar Noord-Korea is voor Europa simpelweg een te-ver-van-het-bed show. Net als bij de Iran-deal is er bij de onderhandelingen met Noord-Korea maar een kleine rol weggelegd voor de Europese leiders, zo vertelt Ten Broeke. ‘Europa is daarin niet meer dan een boekensteun’, concludeert hij.

Dat is echter niet iets waar we in Europa rouwig om moeten zijn, vult de oud-buitenlandwoordvoerder van de VVD aan. Een actieve politiek van Europa op Noord- en Zuid-Korea is volgens hem niet direct in ons belang en staat dan ook niet hoog op de prioriteitenlijst van de Europese buitenlandpolitiek. ‘We zouden een actieve rol moeten kunnen spelen in of rondom Syrië bijvoorbeeld,  en het Midden-Oosten. Dat is ons directe belang’, legt Ten Broeke uit.

Korea als prioriteit

Breuker stelt echter dat het onder andere juist daarom belangrijk is voor Europa om Korea wél als prioriteit te zien. De Noord-Koreaanse aanwezigheid in Syrië en het Midden-Oosten moet naar zijn zeggen niet worden onderschat. ‘Investeringen, piloten, gifgas, de regimenten die daar toch echt wel lijken te vechten – het is allemaal met elkaar verweven’, zo vertelt Breuker.

Daarnaast behoort Zuid-Korea tot onze belangrijkste buitenlandse handelspartners en investeerders, vult de Korea-deskundige aan. Waar Ten Broeke Noord-Korea niet tot de allerhoogste prioriteiten van Europa beschouwt, behoort het volgens Breuker toch echt wel thuis in de top 10.

De hele aflevering horen over hoe om te gaan met Noord-Korea? Deze vind je hier.

K-Pod is de Korea Podcast van het Haagsch College waarin Remco Breuker en Annette van Soest elke maand de achtergronden bij het nieuws over Noord- en Zuid-Korea bespreken.

Lees meer...

In de achtste aflevering van K-Pod deelt Remco Breuker een recept waarvoor je echt even lekker de keuken in kunt duiken. Om welk Koreaans gerecht het gaat? Chapch’ae, oftewel, glasnoedels met geroerbakte groenten en rundvlees.

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 4 ons rundvlees in dunne plakjes
  • 2 grote gedroogde shiitake, 2 uur in warm water geweld en in dunne reepjes gesneden
  • 2 gehakte knoflookteentjes (eventueel nog eentje extra voor de spinazie)
  • 1 eetlepel suiker
  • 2 theelepels suiker (eventueel nog eentje voor het omelet)
  • 2 eetlepels (Koreaanse!) sojasaus
  • 1 theelepel sojasaus (eventueel nog eentje voor het omelet)
  • 2 eetlepels sesamolie
  • 2 eetlepels geroosterde sesamzaadjes
  • 1 eetlepel toenjang (gefermenteerde sojabonenpasta)
  • 1 groot ei (of 2 of 3.. Let wel op de verhouding met de andere ingrediënten)
  • 1 pond spinazie, gewassen en uitgelekt
  • 400 gram tangmyŏn – of dangmyeon (glasnoedels, gemaakt van zoete aardappels)
  • 2 tot 3 lente-uien, schuin gesneden in dunne reepjes van 5 cm
  • 1 middelgrote ui, dun gesneden
  •  4 of 5 kastanjechampignons, in dunne plakjes gesneden
  • 1 middelgrote wortel, julienne gesneden
  • 1/2e rode paprika, in dunne reepjes gesneden
  • Gemalen zwarte peper
  • Zout
  • Plantaardige olie

Bereiding:

Rundvlees en shiitake

Doe de shiitake in een kom en meng dit met 1 teentje gehakte knoflook, 1 theelepel suiker, ¼ theelepel gemalen zwarte peper, 2 theelepels sojasaus en 1 theelepel sesamolie. Het is het lekkerst om dit met de hand te mengen. Het Koreaans kent niet voor niets de term “sonmat”, wat letterlijk “handensmaak” betekent. Een goede kok heeft een goede “sonmat” – dat is zelfs wetenschappelijk bewezen (zie hier). Dek het mengsel af en leg in de koelkast.

Omelet

Breek het ei (of de eieren; je kunt de hoeveelheid verdubbelen) en scheid de eidooier van het eiwit. Verwijder het witte vezelachtige spul uit de dooier. Klop het zout er met een vork door. Doe 1 theelepel plantaardige olie in een verwarmde pan. Wentel de olie rond zodat deze de bodem bedekt en veeg de overtollige verwarmde olie af met een doekje, zodat alleen een dunne laag in de pan blijft liggen. Zet het vuur vervolgens uit en giet het eidooiermengsel in de pan. Wentel de pan rond zodat het mengsel zich dun verspreidt. Laat het ongeveer 1 minuut bakken met de restwarmte in de pan. Draai het om en laat het nog een minuut in de pan zitten. Laat afkoelen en snijd in dunne reepjes.

! Of (Remco’s favoriete variant): doe het bovenstaande maar voeg een scheutje sojasaus en een theelepel suiker toe aan de eidooiers als je het zout toevoegt. Dan heeft het omelet nog meer smaak.

Groenten en noedels

Breng een grote pan water aan de kook. Voeg de spinazie toe en blancheer gedurende 30 seconden tot 1 minuut. Haal het er vervolgens uit met een schuimspaan of zeef. Houd het water aan de kook: hier kook je nu de noedels in volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Spoel de spinazie af in koud water. Knijp het met je handen uit om overtollig water te verwijderen. Snijd de spinazie een paar keer door en doe het in een kom. Meng dit met 1 theelepel sojasaus, 1 theelepel sesamolie, 1 eetlepel toenjang en voor de liefhebber eventueel nog een teentje geperste knoflook en een halve in een vijzel fijngewreven lente-ui.

Knip de gare en afgespoelde noedels een paar keer door met een keukenschaar. Doe ze in een grote mengkom en meng de spinazie hierdoor. Voeg vervolgens de marinade toe, die bestaat uit 2 theelepels sesamolie, 1 theelepel sojasaus en 1 theelepel suiker. Meng dit goed door met, inderdaad ja, je handen! Denk aan de “sonmat”.

Verhit nu een wok op middelhoog vuur. Voeg 2 theelepels plantaardige olie toe, evenals de fijngesneden ui, de schuin gesneden lente-ui en een mespuntje zout. Roerbak ongeveer 2 minuten totdat de ui glazig is. Doe de inhoud van de wok in de grote mengkom bij de noedels en spinazie.

Verhit de wok opnieuw en doe er weer 2 theelepels plantaardige olie in. Voeg de in plakjes gesneden kastanjechampignons en een snufje zout toe. Roerbak gedurende 2 minuten tot ze zacht zijn, maar nog wel sappig. Voeg ook dit toe aan de grote mengkom met noedels en spinazie.

Verwarm de wok weer en voeg nu 1 theelepel plantaardige olie toe. Voeg de reepjes wortel toe en roerbak 20 seconden. Doe de reepjes rode paprika hierbij en roerbak nog eens 20 seconden. Voeg ook deze groenten toe aan de noedels en spinazie.

Verhit de wok nogmaals en voeg 2 theelepels plantaardige olie toe. Voeg het mengsel van rundvlees en shiitake toe en roerbak een paar minuten totdat het rundvlees niet meer roze is en de champignons zacht en glanzend zijn. Doe de inhoud van de wok in de grote mengkom bij de noedels en de spinazie.

! Voor de vegetarische versie: laat het rundvlees weg. Je mist dan eigenlijk heel, heel weinig. De echte smaak van de chapch’ae komt van de mix van alle ingrediënten; het rundvlees is hier niet het belangrijkste element. Als je wil, zou je natuurlijk kunnen kijken of de Vegetarische Slager runderreepjes heeft die het vlees kunnen vervangen.

We zijn bijna klaar. Bijna.

Voeg nu aan de grote mengkom vol ingrediënten toe: 1 fijngehakt teentje knoflook (of een theelepel uit die handige potjes gehakte knoflook), 1 eetlepel sojasaus, 1 eetlepel suiker, ½ theelepel gemalen zwarte peper en 2 theelepels sesamolie. Meng alles goed met de hand door elkaar. Doe de reepjes omelet er bij en strooi ten slotte het sesamzaad erover.

Dit gerecht is warm gegeten heerlijk, maar ook koud is het niet te versmaden. Het laat zich een dag of twee goed bewaren in de koelkast (wel in een afgesloten bak). Serveren doe je op een grote schaal, waarvan iedereen wat kan opscheppen. Dit is trouwens echt feestelijk eten in Korea, dus perfect als je wat te vieren of gasten hebt. Dan is de chapch’ae overigens wel maar één van de gerechten op tafel…

K-Pod is de Korea Podcast van het Haagsch College waarin Remco Breuker en Annette van Soest elke maand de achtergronden bij het nieuws over Noord- en Zuid-Korea bespreken. Je vindt deze hier.

Bron afbeelding: Maangchi.com

Lees meer...