Archief - De Amerikaanse VerkiezingsShow 2020

De Amerikaanse VerkiezingsShow 2020

Alle ogen van de wereld waren 3 november op Amerika gericht. Vier jaar Trump veranderde niet alleen de VS, maar de hele wereld. Mag hij door? Of krijgt Joe Biden de sleutel van het Witte Huis? En legt Trump zich eigenlijk wel neer bij een nederlaag?

Vlak voor de presidentsverkiezingen vertelden Laila Frank, Michiel Vos, Adriaan Andringa, Arend Jan Boekestijn, Jan Postma en Mathijs Bouman je alles wat je moest weten over deze spannende strijd.

Deze avond met pakkende verhalen, mooie beelden en scherpe inzichten van de beste kenners was thuis te volgen via een livestream met poppodium Het Paard. Na afloop wist je precies waar je 3 november op moest letten en wat de wereld te wachten stond na de uitslag.

Journalist en campagne-expert Laila Frank reisde afgelopen jaren dwars door de VS. Wat speelt er onder gewone Amerikanen? En wat merkten zij in hun eigen leven van Trumps presidentschap? Laila nam je mee naar de werelden van bepalende kiezersgroepen.

Amerika-kenner Adriaan Andringa ging diep in op de verkiezingsstrijd. Welke kiesdistricten waren cruciaal voor de kandidaten? En hoe wilden ze die winnen in tijden van corona? Ook legde hij andere verkiezingen onder de loep die bepalend zijn voor de toekomst van het land. Houden de Republikeinen een meerderheid in de Senaat? En wat kan Biden dan als president?

Voor het laatste nieuws uit de VS schakelen we met Amerika-correspondent Jan Postma in Washington D.C. Hoe is de sfeer in het politieke hart van de VS?

Met Michiel Vos nemen we de campagne onder de loep. Wat wil Biden eigenlijk? Wordt Trump nog extremer als hij wint? En hoe moet het land verdeelde land straks verder?

Arend Jan Boekestijn en econoom Mathijs Bouman schuiven aan om de balans op te maken en vooruit te kijken. Wat betekende vier jaar America First voor de wereld en voor de economie? En wat staat ons na 3 november te wachten?

De sprekers:
- Laila Frank is Amerika-journalist voor oa BNNVARA, De Groene Amsterdammer en schuift vaak aan bij Op1. Ze woonde in de VS en reist heen en weer tussen NL en de VS.
- Michiel Vos is jurist, journalist en Amerika-correspondent vanuit New York. In Nederland schuift hij regelmatig aan bij actualiteitenprogramma's en talkshows
- Adriaan Andringa is Amerika-kenner, schrijver van het boek Gevecht om Amerika en is politiek strateeg
- Mathijs Bouman is macro-econoom en journalist. Hij is de vaste economische commentator van Nieuwsuur en schrijft twee keer per week voor het FD
- Arend Jan Boekestijn is als historicus verbonden aan de Universiteit Utrecht, hij maakt wekelijks de podcasts Boekestijn & De Wijk en Europa Draait Door
- Vanuit Amerika: Jan Postma, correspondent voor De Telegraaf en BNR Nieuwsradio