Archief - Is Europa nog van ons?

Is Europa nog van ons?

De Europese Unie staat op instorten. Een grote migratiestroom, de wankelende euro en angst voor globalisering brengen het project in gevaar. Onder leiding Wilders, Le Pen en de AfD staat een Europees verbond klaar met de sloophamer. Is de EU nog te redden?

In hun nieuwe boek De Kloof analyseeen Esther de Lange en Ivo Belet messcherp de uitdagingen van de Europese samenwerking. De twee Europarlementariërs komen met heldere en scherpe oplossingen om de kloof met de burger te dichten.

Met een kritische blik schetsen zij een vernieuwd Europa. Juist in een tijd van Amerikaans patriottisme, Russische agressie en Chinese machtspolitiek is een krachtige EU harder nodig dan ooit. En een Europa dat er voor de burgers is.

Tijdens de boeklancering gaf Esther de Lange haar visie op de kloof tussen de burger en de EU en de urgentie van een constructief Europadebat in Nederland. Arend Jan Boekestijn reageerde als eerste op het haar betoog. Daarna gaf eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans kort zijn blik op het thema van het boek.

Vervolgens gingen Esther de Lange, Frans Timmermans en Ivo Belet onder leiding van presentator Jan Postma in discussie met elkaar en met u. Hoe wordt de EU weer van de burgers?

Esther de Lange is fractievoorzitter van het CDA in het Europees Parlement. Sinds 2007 is zij Europarlementariër.

Ivo Belet is sinds 2004 lid van het Europees Parlement voor het Vlaamse CD&V.

Frans Timmermans is eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie

Arend Jan Boekestijn is buitenlandcommentator bij BNR Nieuwsradio en Elsevier 

Jan Postma is presentator bij BNR Nieuwsradio

Foto's