Archief - EU Election Night

EU Election Night

Kiezen Nederlanders voor meer Europese samenwerking of krijgen EU-kritische partijen de meeste steun? Hoe ziet het Europees Parlement er de komende jaren uit en welke invloed heeft dat op de koers van de EU? En maakt Frans Timmermans of Bas Eickhout een kans om Jean Claude Juncker op te volgen?

Op de spannende uitslagenavond in Nieuwspoort kregen we de antwoorden. Er was een speciaal programma. EU-expert Mendeltje van Keulen geeft een mini-college over de belangrijkste thema’s van deze verkiezingen. Clingendael-directeur Monika Sie vertelt hoe invloedrijk Nederland in Brussel is. Ook gingen we in gesprek met kandidaat Europarlementariers van Nederlandse partijen en Europa-woordvoerders in de Tweede Kamer. Wat gaat de uitslag betekenen voor de macht van Nederland in Europa? En bepaalt de Franse president Macron na Brexit de Europese agenda? Tussendoor schakelde we live met Brussel voor updates. 

Sprekers waren:

- Verschillende politici, oa Malik Azmani (VVD), Derk Jan Eppink (FvD), Jeroen Lenaers (CDA), Bram van Ojik (GL), Anne Mulder (VVD) en Lilianne Ploumen (PvdA).

- Margriet Brandsma, Duitsland-kenner en oud-correspondent in Berlijn

- Jaap Jansen, politiek journalist en maker van de podcast 'Betrouwbare Bronnen'

- Marloes Lemsom, politiek journalist bij Buitenhof

- Jesse Pinster, Europa-verslaggever BNR Nieuwsradio

- Mendeltje van Keulen, Europa-expert van de Haagse Hogeschool

- Monika Sie Dhian Ho, directeur Instituut Clingendael

- Moderator: Thomas van Zijl, presentator bij het Haagsch College en BNR Nieuwsradio

Deze avond was in samenwerking met het Liaisonbureau van het Europees Parlement in Nederland.