Archief - De grenzen van de open samenleving - Nieuwspoort LIVE

De grenzen van de open samenleving - Nieuwspoort LIVE

Europa houdt angstvallig vluchtelingen buiten en president Trump wil een hoge muur aan de Mexicaanse grens. Grenzen zijn weer helemaal terug. Wie had dat gedacht na de val van de Berlijnse Muur? Vrijheid en voorspoed waren het best af zonder grenzen, zo was de gedachte.

Niets is minder waar stelde publicist Paul Scheffer tijdens zijn mini-college in Nieuwspoort. Voor hem bestaat er geen grenzeloze vrijheid: een open samenleving kan niet functioneren zonder afbakening. Dat is de enige manier om burgerrechten en solidariteit te garanderen. In een mini-college analyseerde Scheffer hedendaagse problemen als migratie, protectionisme en terrorisme. Voor een bomvolle zaa; presenteerde Paul zijn nieuwe boek 'De vorm van vrijheid', tijdens Nieuwspoort LIVE: De grenzen van de open samenleving. Het eerste exemplaar werd uitgereikt aan oud-minister Jeroen Dijsselbloem.

Aansluitend spraken we met beide heren over de heropleving van grenzen. Wat betekent dit voor Europa? En hoe voorkomen we dat onze vrijheid juist slachtoffer wordt van harde grenzen?

Paul Scheffer is publicist en hoogleraar Europese Studies. Hij schreef onder andere het essay ‘Het multiculturele drama’ en het boek ‘Het land van aankomst’. Momenteel schrijft hij een wekelijkse column in NRC Handelsblad.

Jeroen Dijsselbloem is oud-minister van Financiën en voormalig voorzitter van de Eurogroep.