Archief - Masterclass Terrorisme 2018

Masterclass Terrorisme 2018

Een samenwerking van het Institute of Security and Global Affairs - Universiteit Leiden en het Haagsch College

Wie zijn de terroristen die in Europa aanslagen plegen? Wat is het beleid van de Nederlandse overheid om dit te voorkomen? En wat is de impact van een aanslag op een samenleving?

In de Masterclass Terrorisme 2018, een driedelige collegereeks, keken Edwin Bakker en Jeanine de Roy van Zuijdewijn met een academische bril naar deze actuele vragen.

Tijdens het eerste college werd ingegaan op de vraag hoe het jihadistisch terrorisme zich de afgelopen 15 jaar in het Westen heeft ontwikkeld. Wie zijn die homegrown terroristen en Syrië-gangers? En in welke netwerken verkeren ze?

Het contraterrorismebeleid van de Nederlandse overheid stond centraal tijdens het tweede college. Is het geluk of toeval dat we in ons land geen recente aanslag hebben gehad?

Over de impact van een aanslag ging het de laatste avond. Wat is het belang van crisismanagement? En wat kunnen we leren van de reacties op de aanslagen in Nice, Parijs, Londen en Barcelona?

Het magazine van de Masterclass Terrorisme lees je hier.

- Edwin Bakker is hoogleraar Terrorisme en Contraterrorisme bij het Institute of Security and Global Affairs van de Universiteit Leiden

-Jeanine de Roy van Zuijdewijn is onderzoeker bij het Institute of Security and Global Affairs van de Universiteit Leiden

-Samen schreven Bakker en De Roy van Zuijdewijn in de serie Elementaire Deeltjes Terrorisme http://nl.aup.nl/books/9789462980686-terrorisme.html - die de deelnemers tijdens het eerste college ontvingen.

-Tijdens het tweede college schoven gastsprekers van de politie Rotterdam en NCTV aan.

-Tijdens het derde en laatste college waren Nationaal Coördinator Terrorismebestreiding en Veiligheid Dick Schoof en NOS Nieuws hoofdredacteur Marcel Gelauff te gast. 

Foto's: Freek van den Bergh