Archief - Onze Man bij de Taliban - de première

Onze Man bij de Taliban - de première
Nieuwe docu-serie van Thomas Erdbrink

In 2021 vertrekken de Amerikanen en hun bondgenoten halsoverkop uit Afghanistan. Terwijl iedereen het land verlaat, besluit Thomas Erdbrink juist om een paar maanden in Kabul te gaan zitten. Want het verhaal begint nu pas.

In de nieuwe VPRO-documentaireserie Onze man bij de Taliban wordt duidelijk hoe de Taliban elke dag de touwtjes steeds iets strakker aanhalen. Op deze premièreavond werd de eerste aflevering van de vierdelige tv-serie vertoond. Thomas en regisseur Roel van Broekhoven spraken daarna uitgebreid over hun tijd in Kabul en met het publiek. Hoe gingen ze te werk tijdens de chaotische machtsovername? En wat heeft de meeste indruk op hen gemaakt?

Onze man bij de Taliban vertelt de verhalen van de Afghanen die, nadat het westen hen in de steek heeft gelaten, verder moeten leven onder de Taliban. Wat is de toekomst van Afghanistan, het land waar trotse Talibanstrijders en moedige onafhankelijke vrouwen getekend zijn door decennia oorlog?

  • ‘Onze Man bij de Taliban - de première’ is een samenwerking tussen Haagsch College en de VPRO

  • Thomas Erdbrink is journalist en werkte voor oa de NOS, De Volkskrant en NRC. Tot 2020 was hij bureau chief voor The New York Times in Teheran. In 2018 maakte Thomas samen met Roel van Broekhoven de VPRO-serie Onze man in Teheran. Vorig jaar stond hij in samenwerking met Haagsch College in het theater met Onze man in Teheran. 

  • Roel van Broekhoven werkt voor de VPRO als regisseur/programmamaker. Hij maakte o.a. bekroonde series als In Europa, O'Hanlons helden en HhhH. Samen met Thomas won hij de Zilveren Nipkowschijf voor Onze Man in Teheran.

  • De foto's van de avond zijn gemaakt door Mees Trouwborst