Archief - Nieuwspoort LIVE: Parlementaire Fotografie

Nieuwspoort LIVE: Parlementaire Fotografie

Snap! Op het Binnenhof is niemand veilig voor de camera's van parlementair fotografen. Ministers die aftreden, een vallend kabinet: grote politieke gebeurtenissen staan in ons geheugen gegrift door iconische foto's. 

Hoe maken zij deze beelden? En welke verhalen gaan erachter schuil? Op deze avond keken we door de lens van de fotograaf naar de politiek. Bert Verhoeff legde tientallen jaren het leven op het Binnenhof vast en gaf een mini-college over zijn vak. Hoe ging hij te werk toen niemand nog van beeldregie had gehoord? En welke bijzondere verhalen over zijn mooiste foto's heeft hij?

Bart Maat en Freek van den Berg vertelden over hun mooiste beelden van de afgelopen maanden. En wat zijn de gevolgen voor hun vak nu politici hun gewenste beeld via Instagram creëren? Zij gingen in gesprek over de uitdagingen in hun werk. 

In samenwerking met Picture This

Bert Verhoeff is al sinds de jaren '70 op het Binnenhof te vinden. Hij fotografeerde oa voor Trouw, NRC Handelsblad, Algemeen Dagblad en Vrij Nederland en won in 1984 de Zilveren Camera.

Bart Maat is parlementair fotograaf voor oa persbureau ANP. Hij won in 2016 de Zilveren Camera.

Freek van den Berg is parlementair fotograaf voor de Volkskrant. Hij was drie maal genomineerd voor de Zilveren Camera.

Moderator: Vincent Rietbergen, presentator van Haagsch College en politiek-journalist NOS