Archief - De strijd om Oekraïne

De strijd om Oekraïne

Staan we aan de rand van een nieuwe oorlog in Europa? Wereldleiders draaien overuren om een Russische inval in Oekraïne te voorkomen. Maar wat wil Poetin nu echt bereiken? En hoe moet Europa reageren?

In The Hague World Series, een nieuw serie avonden in samenwerking met HCSS & Nieuwspoort duiken we elke keer in een actuele geopolitiek vraagstuk. In de eerste editie namen we met Rob de Wijk en Helga Salemon uiteraard de situatie rond Oekraïne onder de loep. Rollen de tanks straks door tot Kiev? En waarom is Europa zo verdeeld over wat er nu moet gebeuren?

In een mini-college analyseerde Rob de lange aanloop naar het huidige conflict. Wat verklaart de Russische dreigementen? En welke strategische afwegingen maakt het Kremlin nu? In een gesprek met Rob en Helga kijken we naar het verdeelde Europa. Waarom reageren het VK en Duitsland zo anders? En welke gevolgen heeft dit voor onze relaties met Amerika?

Rob de Wijk is hoogleraar Internationale Betrekkingen, oprichter van het HCSS en auteur van onder meer De Slag om Europa. 

Helga Salemon is Ruslandkundige verbonden aan HCSS

De avond werd geleid door Thomas van Zijl, presentator van Haagsch College

The Hague World Series is een samenwerking tussen Haagsch College, The Hague Centre for Strategic Studies & Nieuwspoort

Fotograaf: Freek van den Bergh