Archief - Prijs van het Vrije Woord 2022

Prijs van het Vrije Woord 2022
Uitreiking 2022

Het Vrije Woord is niet vanzelfsprekend. Journalistiek, vrije nieuwsgaring en meningsuiting staan overal in de wereld meer en meer onder druk. In Nederland worden journalisten steeds vaker ernstig bedreigd en geïntimideerd. Gecensureerd, gevangen of vermoord, journalisten, filmmakers, fotografen en cartoonisten lopen in veel landen grote risico’s om hun vak uit te oefenen. Daarom verdient het Vrije Woord het om er regelmatig bij stil te staan.

Ter gelegenheid van het 60-jarig jubileum van het Internationale Perscentrum Nieuwspoort wordt op woensdag 13 april 2022 om 17.00 uur de Prijs van het Vrije Woord 2022 uitgereikt door de Haagse burgemeester Jan van Zanen.

Voorzitter Inge Brakman opent de vijfjaarlijkse prijsuitreiking, waarna Eveline van Rijswijk, theatermaker en politiek historica, ons meeneemt naar de belangrijkste gebeurtenissen die bepalend zijn geweest voor het Vrije Woord in de afgelopen 60 jaar.

Ook de laatste winnaar, Minka Nijhuis vertelt wat de prijs voor haar heeft betekend en wat er in vijf jaar is veranderd voor het Vrije Woord in Azië, de regio waar zij actief is.

Tot slot wordt de vierde winnaar van de Prijs van het Vrije Woord bekend gemaakt. Ook deze persoon zal zijn/haar/hen licht laten schijnen over de positie van het Vrije Woord.

De Prijs van het Vrije Woord is een initiatief van Perscentrum Nieuwspoort en wordt elke vijf jaar uitgereikt.

De Prijs van het Vrije Woord 2022 komt tot stand in samenwerking met de Roosevelt Foundation

De prijsuitreiking werd gepresenteerd door Eveline van Rijswijk