De Europese Eindejaarsshow

De Europese Eindejaarsshow
Café Europa over een historisch Europees jaar

Het afscheid van Merkel, een nieuw klimaatakkoord, ruzie over de rechtsstaat en natuurlijk ook nog altijd corona. 2021 was opnieuw een historisch jaar voor Europa. Nieuwe bedreigingen en grote uitdagingen bepaalden de Brusselse agenda. In een speciale eindejaarsshow van de podcast Café Europa blikken Annette van Soest en Mathieu Segers met gasten terug op het Europese jaar en kijken ze vooruit. 

Met Esther de Lange, CDA-Europarlementariër, duiken we in het klimaatakkoord en de Green Deal. Wat is er dit jaar terecht gekomen van alle grootse plannen? Met D66-Europarlementarier Samira Rafaela praten Annette en Mathieu over de groeiende invloed van jongeren op het klimaatdosssier, racismedebat maar ook LHBTQIA+-rechten. Waarom leidt dat niet alleen tussen, maar vooral binnen lidstaten tot spanning? En Stephane Alonso analyseert de rechtsstaatdiscussie in de EU en de Nederlandse positie in Europa.

En natuurlijk ontbreken vaste gasten correspondenten Derk Marseille en Eveline Bijlsma niet. Derk praat ons vanuit Berlijn bij over de plannen van de nieuwe Duitse regering. Wat gaat Europa daarvan merken? En Eveline blikt vanuit Parijs alvast vooruit op een heel spannend Frans jaar. Blijft Macron in het zadel, of kiezen de Fransen voor een nieuwe president? 

Annette van Soest is presentator van Café Europa en journalist bij o.a. RTL Z.

Mathieu Segers is hoogleraar Europese geschiedenis aan de Maastricht University, bekleedt UM Europachair bij Studio Europa Maastricht en co-host van Café Europa

Esther de Lange is Europarlementariër voor het CDA en vicepresident van de EVP.

Samira Rafaela is Europarlementariër voor D66.

Stéphane Alonso is parlementair verslaggever van NRC. Eerder was hij correspondent in Polen en Brussel.

Derk Marseille is de correspondent in Duitsland voor Nederlandse media waaronder BNR Nieuwsradio en Café Europa. En oprichter van crossborder communicatieburo Tothem in Berlijn

Eveline Bijlsma is correspondent in Frankrijk voor De Telegraaf, RTL Nieuws en BNR Nieuwsradio en Café Europa

Speciale partner van deze livestream is het Liaisonbureau in Nederland van het Europees Parlement 

Café Europa is een initiatief van Haagsch College en Studio Europa Maastricht

Opnamedatum: 13 december 2021

 

 

 • Spreker(s) Annette van Soest
  Mathieu Segers
  Esther de Lange
  Samira Rafaela
  Derk Marseille
  Eveline Bijlsma
  Stéphane Alonso
 • Beschikbaar Direct beschikbaar!
 • DuurAnderhalf uur
Kijk nu! Sponsor Sponsor