Het Grote Geopolitieke College

Het Grote Geopolitieke College
Jonathan Holslag over de wereldpolitiek na 1989

Het jaar 1989 luidde een ongekende periode in vrijheid en welvaart in. Eindelijk werd de rest van de wereld ook onderdeel van de Westerse wereldorde. 30 jaar later zijn we een illusie armer. De democratie staat wereldwijd onder druk, de ongelijkheid groeit en het Westen staat in overlevingsstand. 

Waar ging het mis? Hoe kan het dat het ideaal van globalisering en van internationale verbondenheid teloorging? Jonathan Holslag analyseert in Het Grote Geopolitieke College, naar aanleiding van zijn nieuwe boek Van Muur tot Muur, hoe het Westen de greep op haar eigen toekomst verloor. Aan de hand van krachtige voorbeelden ontleent hij de onderliggende factoren die buiten beeld blijven in de dagelijkse stroom van nieuws en ophef. 

Holslag laat zien waarom machten als China en Rusland succesvol alternatieven ontwikkelden. Niet vanwege hun eigen kracht, maar vooral doordat het Westen faalde. Welke lessen moeten we trekken van misstappen in onze recente geschiedenis? En hoe kunnen we weer opnieuw de toekomst van de wereld vormgeven?


- Jonathan Holslag is politicoloog aan de Vrije Universiteit Brussel, hij is gespecialiseerd in internationale politiek en schrijver van verschillende boeken waaronder zijn nieuwste boek: Van Muur tot Muur - de wereldpolitiek sinds 1989  

- Moderator: Stefan de Vries is Europa verslaggever bij oa Euronews en BNR Nieuwsradio

 

Opnamedatum: 21 oktober 2021

  • Spreker(s) Jonathan Holslag
  • Beschikbaar Direct beschikbaar!
  • Kosten€10,00
  • DuurAnderhalf uur