ScienceBattle

ScienceBattle

Afgelopen seizoen vond voor het eerst ScienceBattle plaats in Nieuwspoort, en nu is het alweer tijd voor een 4e editie!

Onder leiding van presentator René M. Broeders vertellen 4 promovendi in 10 minuten met veel humor over hun onderzoek. Een interactieve avond, waarbij u heel wat zult opsteken!

- Weet jij nog hoe je ooit leerde praten? Dat is precies waar taalwetenschapper Imme Lammertink (Universiteit van Amsterdam) onderzoek naar doet. Zij werkt daarvoor met kinderen op de basisschool en ontwikkelde zelf een taal om te kijken waarom sommigen de regels in een taal wel meteen snappen, terwijl dat voor anderen heel moeilijk is.


- Hoe zorgden vrouwen uit de Middeleeuwen die als heilig werden gezien ervoor dat hun wonderen geloofd werden, zonder media als film of fotografie? Ze moesten onder andere aan hun publiek laten zien dat ze extreem konden vasten, maar hoe maak je duidelijk dat je niet meer eet? Religiewetenschapper Nanouschka Wamelink-van Dijk (Universiteit van Amsterdam) weet dat deze heilige vrouwen daar slimme trucjes voor hadden.

-De afgelopen jaren gingen heel wat gevangenissen dicht. Hoe vertel je aan de medewerkers, dat ze op straat komen te staan en zorg je ervoor dat ze gemotiveerd doorwerken tot de laatste celdeur open gaat? Bestuurskundige Eduard Schmidt (Universiteit Leiden) sprak met 100 hoge ambtenaren over hun stijl van leidinggeven en kreeg zo een unieke inkijk in het doorvoeren van bezuinigingen bij de overheid.

- Shashini Munshi (ErasmusMC) kweekt stamcellen. Ze neemt daarvoor cellen van de huid van psychiatrische patiënten en die worden dan in een Petri schaaltje tot hersencellen ontwikkeld. Je hebt dan als het ware het brein van de psychiatrische patiënten en Shashini kan zo zien welke afwijkingen er zijn in de cellen.

 

Het concept ScienceBattle 

ScienceBattle heeft zich in korte tijd ontwikkeld van een klein voorzichtig experiment naar een bewezen succesformule. De voorstellingen die in het hele land te zien zijn, trekken een heel gemêleerd publiek dat keer op keer verrast is door de inspirerende verhalen van promovendi, wanneer ze in 10 minuten over hun onderzoek vertellen. Mensen zijn ook verbaasd door de laagdrempeligheid en ontspannen sfeer, terwijl ze toch flink wat opsteken.

Het concept blijft fris doordat de pool telkens wordt uitgebreid met een nieuwe lading jonge honden. Inmiddels doen al meer dan 60 wetenschappers mee, ze komen van  alle universiteiten in Nederland. 

ScienceBattle is een avond vol onderzoek, feitjes en een wetenschappelijke knipoog – als die bestaat…

5 september 2019

Het Grote Bubbel College

Lees meer
Den Haag

December in de theaters!

De Grote Politieke Eindejaarsshow

Lees meer
  • Spreker(s) Wetenschappers op het podium
  • Datum17 juni 2019
  • Inloop19:30 uur
  • Avond20:00 - 21:30 uur
  • Kosten€12,50
  • LocatiePerscentrum Nieuwspoort, Den Haag