Café Europa Dossier #S4E05: Green Deal in Oorlogstijd - Diederik Samsom

Café Europa Dossier #S4E05: Green Deal in Oorlogstijd - Diederik Samsom

Spreker(s): Mathieu Segers, Annette van Soest Datum: 19-05-2022

Zorgt de oorlog in Oekraïne ervoor dat de Europese klimaataanpak in een stroomversnelling komt? Annette en Mathieu ontvangen Diederik Samsom, kabinetschef van Eurocommissaris Timmermans. 

Met hem praten ze over de plannen die de Europese Commissie deze week bekendmaakte om als EU in 2027 onafhankelijk te zijn van het Russische gas. Minder energieverbruik, meer duurzame energiebronnen. Maar hoe realistisch zijn deze plannen? En komt de voorgestelde boycot van Russische olie nog van de grond? Een gesprek over de samenhang van geopolitiek en klimaatambities. 

En Annette en Mathieu spreken met Koen Verhelst, correspondent Scandinavië en Baltische staten voor oa Euronews en het FD, over de NAVO lidmaatschapsaanvraag van Zweden en Finland. Waarom heeft het eigenlijk zo lang op zich laten wachten? 

Tips in deze uitzending:

Diederik Samsom raadt het boek ‘De laatste redding’ aan van George Packer https://www.bol.com/nl/nl/p/de-laatste-redding/9300000032050381/?Referrer=ADVNLGOO002008N-CLO3ICJAUJWDU-598566134367&gclid=Cj0KCQjw1ZeUBhDyARIsAOzAqQLdRUZEoG_9jvLE2UnsWhR-yo5OuHLNh9hq2ueAYnv5VRqS9RoqHXwaAoGPEALw_wcB 

En Mathieu tipt ‘Tussen drie plagen’ van Jaan Kross https://www.bol.com/nl/nl/f/tussen-drie-plagen/9200000075700022/ 

Over Café Europa: 

- Mathieu Segers en Annette van Soest bespreken elke aflevering met een gast de achtergronden bij het Europese nieuws. Ook bellen zij elke keer met Eveline Bijlsma - correspondent in Parijs voor oa RTL Nieuws,  Han Dirk Hekking - Europaverslaggever FD, of Derk Marseille - correspondent in Duitsland voor oa BNR Nieuwsradio

- Annette van Soest is presentator en journalist oa voor Haagsch College en BNR Nieuwsradio

- Mathieu Segers is hoogleraar hedendaagse Europese geschiedenis en Europese integratie aan Maastricht University 

- Freek Ewals is de oprichter en programmamaker van Haagsch College en doet de redactie van Café Europa

Deze aflevering werd mede mogelijk gemaakt door de Europese Unie

Café Europa is een initiatief van Haagsch College en Studio Europa Maastricht