#1 Miniserie: 30 Jaar Verdrag van Maastricht - De Ontstaansgeschiedenis

#1 Miniserie: 30 Jaar Verdrag van Maastricht - De Ontstaansgeschiedenis

Spreker(s): Mathieu Segers, Annette van Soest Datum: 09-12-2021

Op 9 en 10 december 1991 komen elf regeringsleiders en één president bij elkaar in Maastricht. Ze zullen daar besluiten nemen die de toekomst van Europa ingrijpend veranderen. Besluiten die ons leven tot op de dag van vandaag bepalen. 

In Maastricht wordt de EU vormgegeven zoals we die nu kennen, en worden onomkeerbare stappen gezet richting de euro. Al heet die dan nog niet zo.

In deze miniserie van Cafe Europa nemen we je mee terug naar die twee decemberdagen. Wat hebben de Europese leiders voor ogen? Wat spreken ze precies af en - net zo belangrijk - wat niet? En hoe werkt dit alles door in het Europa van vandaag?

Annette en Mathieu bezoeken vier plekken die een cruciale rol spelen bij de totstandkoming van het Verdrag van Maastricht. In deze aflevering gaan we naar Chateau Neercanne.

Je hoort hoe een lunch in het kasteel de weg vrijmaakte voor het Verdrag van Maastricht. En hoe dertig jaar geleden én vandaag de dag, nog steeds alles draait om de Frans-Duitse as. 

Annette van Soest, presentator en journalist voor oa Haagsch College en RTL Z

Mathieu Segers, hoogleraar hedendaagse Europese geschiedenis en Europese integratie aan Maastricht University en UM Europachair bij Studio Europa Maastricht

Freek Ewals, oprichter en programmamaker van Haagsch College en redactie van Café Europa

Deze aflevering wordt mede mogelijk gemaakt door de Europese Unie

Café Europa is een initiatief van Haagsch College en Studio Europa Maastricht