Café Europa #9 De Speciale Eindejaarsshow

Café Europa #9 De Speciale Eindejaarsshow

Spreker(s): Mathieu Segers, Anke Truijen, Stefan de Vries, Margriet Brandsma, Jenne Jan Holtland, Eveline Rethmeier Datum: 26-11-2019

Bepalen de Duitsers en Fransen nog steeds de koers in Brussel of zien we meer en meer de invloed van Polen en Hongarije? Hoe zijn de machtsverhoudingen binnen de EU veranderd in dit verkiezings- en Brexit-jaar? En wat betekent dit allemaal voor de belangrijkste uitdagingen van Europa in 2020? 

Anke Truijen en Mathieu Segers maken de balans op en maken een rondje langs de Europese velden tijdens deze speciale live EindejaarsShow vanuit Nieuwspoort. 

Zo schakelen Anke en Mathieu met Stefan de Vries in Parijs over het jaar van president Macron. Is hij voor Europa de nieuwe Zonnekoning of wordt zijn rol overschat? 

Ook is er deze avond extra aandacht voor Duitsland. Margriet Brandsma komt langs en met haar hebben Anke en Mathieu het onder andere over de vraag wie Merkel zal opvolgen en hoe een Europa zonder Mutti Merkel eruit zal zien. 

Jenne Jan Holtland schuift aan over de ontwikkeling van de Oost-Europese landen. Drijven ze af van de rest van Europa of vertegenwoordigen ze de nieuwe EU? 

Tot slot praten we met Eveline Rethmeier over de opkomst van de Italiaanse Lega Nord-leider Matteo Salvini en de populistische ontwikkelingen in Italië.

- Anke Truijen is Europa-redacteur bij Nieuwsuur en maakt de podcast Café Europa van het Haagsch College

- Mathieu Segers is hoogleraar hedendaagse Europese geschiedenis en Europese integratie aan Maastricht University en is elke maand te horen in de podcast Café Europa

- Stefan de Vries is Frankrijk-correspondent voor RTL Nieuws, correspondent Europese Zaken voor Euronews en heeft een rubriek in de podcast Café  Europa

- Margriet Brandsma is Duitsland-kenner en oud-correspondent in Berlijn

- Jenne Jan Holtland is Volkskrant-correspondent voor Centraal- en Oost-Europa

- Eveline Rethmeier is Zuid-Europa correspondent en auteur van De Markies

Café Europa wordt mede mogelijk gemaakt door Studio Europa Maastricht