Café Europa #S3E17: De Grote Europese Uitdagingen - Frans Timmermans

Café Europa #S3E17: De Grote Europese Uitdagingen - Frans Timmermans

Spreker(s): Mathieu Segers, Annette van Soest Datum: 07-02-2022

Voor deze aflevering gingen Annette en Mathieu op bezoek in Brussel bij Frans Timmermans, eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie. Precies 30 jaar nadat het Verdrag van Maastricht werd ondertekend. In hoeverre biedt het EU-verdrag handvatten om de belangrijkste kwesties van deze tijd het hoofd te bieden? 

Een gesprek over alle grote Europese uitdagingen van dit moment. Van de spanning met Rusland, tot de aanpak van de klimaatcrisis. En van de vraag of er een Europees minimumloon komt tot de vraag of het Stabiliteits- en Groeipact moet worden herzien.   

Tips in deze uitzending: 

- Frans Timmermans raadt ‘Global Crisis’ aan van Geoffrey Parker https://www.bol.com/nl/nl/f/global-crisis/9200000002775527/ 

- Mathieu tipt ‘The Idea of Europe’ het essay van George Steiner. https://nexus-instituut.nl/publication/the-idea-of-europe Het essay waar onze podcast zijn naam aan te danken heeft.  

Over Café Europa: 

- Mathieu Segers en Annette van Soest bespreken elke aflevering met een gast de achtergronden bij het Europese nieuws. Ook bellen zij elke keer met Eveline Bijlsma - correspondent in Parijs voor oa RTL Nieuws,  Han Dirk Hekking - Europaverslaggever FD, of Derk Marseille - correspondent in Duitsland voor oa BNR Nieuwsradio

- Annette van Soest is presentator en journalist oa voor Haagsch College en BNR Nieuwsradio

- Mathieu Segers is hoogleraar hedendaagse Europese geschiedenis en Europese integratie aan Maastricht University 

- Freek Ewals is de oprichter en programmamaker van Haagsch College en doet de redactie van Café Europa

Deze aflevering werd mede mogelijk gemaakt door de Europese Unie

Café Europa is een initiatief van Haagsch College en Studio Europa Maastricht