Café Europa #S4E04: Europa in een nieuwe wereld

Café Europa #S4E04: Europa in een nieuwe wereld

Spreker(s): Mathieu Segers, Annette van Soest Datum: 12-5-2022

De oorlog in Oekraïne heeft de geopolitieke verhoudingen in de wereld op scherp gezet. Wat betekent de oorlog voor onze relatie met Amerika? En hoe moeten we ons in de toekomst verhouden tot Rusland? 

Annette en Mathieu spreken met Renée Jones-Bos, oud-ambassadeur in Moskou en in Washington DC. Denkt zij dat de Europese sancties effect hebben op het handelen van Poetin? En -mocht het zo ver komen- hoe onderhandel je dan met Russische diplomaten? Ook vertelt zij over de manier waarop de Amerikanen naar Rusland en Europa kijken.  

Verder schakelen we met Derk Marseille in Berlijn om te praten over de Zeitenwende - de grote verandering in het Duitse buitenland- en defensiebeleid nav deze oorlog. Hoe krijgt dat verder gestalte? 
 

Tips in deze uitzending:

- Renée Jones-Bos raadt ‘Laurus’ aan van Eugene Vodolazkin (https://www.devriesvanstockum.nl/laurus-eugene-vodolazkin-9781780748719.html), en tipt verder ‘De dag van de opritsjnik’ van Vladimir Sorokin (https://www.devriesvanstockum.nl/day-of-the-oprichnik-vladimir-sorokin-9780241355114.html) en ‘The women of Lazarus’ van Marina Stepnova. 

- Mathieu tipt ‘Purity’ van Jonathan Franzen https://www.bol.com/nl/nl/f/purity/9200000047340557/

- Annette raadt de documentaire ‘Notes from Brussels’ aan https://vimeo.com/640696004?embedded=true&source=video_title&owner=13978228 

- Freek Ewals tipt het lied Slava Ukraina van Andriy Khlyvnyuk https://www.youtube.com/watch?v=EV_vT0Vud5Q


Over Café Europa: 

- Mathieu Segers en Annette van Soest bespreken elke aflevering met een gast de achtergronden bij het Europese nieuws. Ook bellen zij elke keer met Eveline Bijlsma - correspondent in Parijs voor oa RTL Nieuws,  Han Dirk Hekking - Europaverslaggever FD, of Derk Marseille - correspondent in Duitsland voor oa BNR Nieuwsradio

- Annette van Soest is presentator en journalist oa voor Haagsch College en BNR Nieuwsradio

- Mathieu Segers is hoogleraar hedendaagse Europese geschiedenis en Europese integratie aan Maastricht University 

- Freek Ewals is de oprichter en programmamaker van Haagsch College en doet de redactie van Café Europa

Café Europa is een initiatief van Haagsch College en Studio Europa Maastricht