Archief - 2e Haagsch College voor Joris Luyendijk

2e Haagsch College voor Joris Luyendijk

Eind 2015 gaf Joris Luyendijk het Grote Banken College voor een uitverkocht Paard van Troje.

Nadat hij twee jaar ondergedompeld zat in de wereld van de bank, kwam Luyendijk 8 mei naar Den Haag en verbaasde zich vanaf de bank over de wereld van nu.

Brexit, Trump. Niemand zag dit aankomen. Ook Joris Luyendijk niet. Door zijn tijd in het explosieve Midden-Oosten en zijn zoektocht door de meedogenloze financiële wereld verloor hij zijn vertrouwen in de politiek. Toch liet ook hij zich verrassen door deze ontwikkelingen. Hoe kan dat?

Luyendijk besefte dat hij lange tijd in een bubbel leefde. Hierdoor zag hij niet wat er buiten zijn eigen wereld afspeelde. In zijn theatercollege gaat Luyendijk de strijd aan met deze bubbel. En haalde hij ook de bezoekers uit hun comfortabele isolement.

Van de kopbal van Gullit op het EK ‘88 tot de opkomst van Geert Wilders en Donald Trump loopt een directe lijn. Luyendijk legt dit verband uit en vertelt over de eerste scheurtjes in zijn wereldbeeld. Wat zien we als we onze eigen bubbel doorprikken? En welke gevolgen heeft dat voor politici en voor onszelf? Ook legt hij uit welke rol Edgar Davids in dit verhaal speelt.

Luyendijk is journalist en antropoloog. Hij schreef onder andere de bestsellers en prijswinnende boeken Het zijn net mensen en Dit kan niet waar zijn. Zijn laatste publicatie is Kunnen we praten?

Lees hier het magazine van deze avond.