De Premiere - Waar blijft de eerste vrouwelijke premier?

De Premiere - Waar blijft de eerste vrouwelijke premier?

'De Première' is terug in Nieuwspoort! In februari speelde Eveline van Rijswijk deze voorstelling al voor een keihard uitverkochte zaal en werd ze door bezoekers beoordeeld met een 9-! In november is er daarom nu een tweede kans om deze fantastische voorstelling bij te wonen!

Hoe verliep de entree van vrouwen op het Binnenhof? Welk verschil konden zij maken voor de positie van vrouwen afgelopen eeuw? En waar blijft toch de eerste vrouwelijke premier? In de audiovisuele onewomanshow “De Première”, onderzoekt politiek historica Eveline van Rijswijk de opmars van vrouwen op het Binnenhof. Van het broekpak van Anneke en de vijftig koeien voor Erica tot aan de “pitspoezen” van Hans: de meest bijzondere verhalen komen voorbij. 

Ook staat Van Rijswijk stil bij de vraag waarom Nederland nog geen vrouwelijke premier heeft gehad. Want hoewel Marga Klompé - die in 1967 genoemd werd als eerste vrouwelijke premier - zei dat Nederland daarvoor “psychologisch nog niet rijp was”, zijn we daar ruim 50 jaar later volgens Van Rijswijk helemaal klaar voor. Om dat te bereiken geeft ze zelfs - wetenschappelijk onderbouwde - tips aan mannen én vrouwen, zodat de première van die eerste vrouwelijke premier niet lang meer hoeft te duren.

Eveline van Rijswijk is programmamaker, presentator, theatermaker, wetenschapsjournalist & politiek historica. Dit theatercollege ging op 7 november 2018 in premiere in de Oude Zaal van de Tweede Kamer in aanwezigheid van (oud-) Kamerleden - precies 100 jaar nadat Suze Groeneweg, het eerste vrouwelijke Kamerlid haar maidenspeech had gegeven.

Foto's: Anne van Zantwijk

Vanaf september!

Waarom de meeste mensen deugen

Lees meer
In meerdere steden

December in de theaters!

De Grote Politieke Eindejaarsshow

Lees meer
Utrecht
  • Spreker(s) Eveline van Rijswijk
  • Datum28 november 2019
  • Inloop19:00 uur
  • Avond19:30 - 21:00 uur
  • Kosten€12,50
  • LocatiePerscentrum Nieuwspoort, Den Haag
Reserveer tickets