Archief - Koopt China Europa op? Nieuwspoort LIVE

Koopt China Europa op? Nieuwspoort LIVE

China is op koopjesjacht in Europa. De Griekse haven van Piraeus en de Duitse robotmaker Kuka kwamen al in Chinese handen. Zit er achter dit beleid een strategische agenda en zo ja, welke is dat dan?

De interesse van de Chinese overheid en private ondernemingen gaat in Nederland vooral uit naar innovatieve bedrijven. Vormen deze overnames een bedreiging voor onze economie of misschien zelfs voor onze veiligheid? En hoe kunnen wij strategische bedrijven beschermen tegen de Chinese koopwoede?

Professor Frank Pieke leidt het team dat hier onderzoek naar doet. Hij vertelde in een druk Nieuwspoort over de achtergronden, de impact en eventuele gevaren van deze China’s handelsstrategie. Met Esther de Lange praatten we vervolgens over de nieuwe aanpak van de EU. Is een zero-sum scenario de enige uitkomst of kunnen beide partijen hiervan profiteren? Wat gebeurt er als China de hele voedselketen in bezit zou krijgen?

Frank Pieke is hoogleraar Modern China Studies aan de Universiteit Leiden. Met ingang van 1 augustus 2018 is hij benoemd tot CEO van het in Berlijn gevestigde Mercator Institute for China Studies.

Esther de Lange is lid van het Europees Parlement voor het CDA.

Foto's