De invloed van Kim Jong-un op de Syrische burgeroorlog wordt flink onderschat. Zonder de steun van Noord-Korea zou Assad het waarschijnlijk niet hebben gered. Dat zegt Remco Breuker in de tweede K-Pod, de Korea Podcast van het Haagsch College.  Noord-Korea is al decennia lang één van de belangrijkste leveranciers van Syrië als het gaat (chemische) wapens en militaire technologie. Zo hebben de Noord-Koreanen onder andere de chemische laboratoria in Syrië gebouwd en bemand waar gifgas werd geproduceerd, aldus de hoogleraar Koreastudies aan de Universiteit Leiden. Breuker benadrukt het belang van de grote hoeveelheid wapens en kennis die Syrië uit Noord-Korea heeft geïmporteerd. Er is een grote kans geweest dat het regime van Assad het zonder de Noord-Koreaanse hulp niet overleefd zou hebben, zo vertelt Breuker. Breuker vermoedt dat de vluchtelingenstroom zonder deze beslissende steun van Noord-Korea wellicht niet op gang was gekomen. “En dat is natuurlijk een van de dingen die onze maatschappij heel erg polariseert.” De bepalende rol die Noord-Korea daarin heeft gespeeld, hebben we volgens Breuker onvoldoende in het vizier gehad. “Ik kan me voorstellen dat daar op strategisch niveau (in Noord-Korea red.) echt over nagedacht is.” De samenwerking tussen Noord-Korea en Syrië laat zien dat beide landen niet zo geïsoleerd zijn als vaak gedacht wordt. Waar voor beide landen zware internationale sancties gelden, lijken hun onderlinge banden juist gesterkt te worden door hun pariastatus op het wereldtoneel, zo zegt Breuker.  Wil je de hele aflevering over de vrienden van Kim Jong-un horen? Deze vind je hier. K-Pod is de Korea Podcast van het Haagsch College waarin Remco Breuker en Annette van Soest elke maand de achtergronden bij het nieuws over Noord- en Zuid-Korea bespreken.
Lees meer...
In onze tweede K-Pod deelt Remco Breuker zijn favoriete gerecht: Bibimbap. Dit populaire Koreaanse gerecht bestaat - zoals de letterlijke betekenis ‘husselrijst’ al doet vermoeden - uit een mix van rijst, groenten en eventueel vlees. In dit recept kun je eindeloos variëren met verschillende soorten groenten. Ideaal om die kliekjes in de groentela op te maken dus. Lees in het recept hieronder hoe je in ongeveer twintig minuutjes Remco’s huisvariant van bibimbap maakt. Wat heb je nodig? Koreaanse rijst (Japanse, Turkse of een ander soort kleefrijst voldoet ook) Verse groenten, bijvoorbeeld sojakiemen en alfalfa (dit gaat er rauw bij) Taugé Spinazie Knoflook Toenjang - gefermenteerde sojabonenpasta (te koop bij de toko) Paddenstoelen naar keuze (oesterzwammen, cantharellen, shiitakes etc.) Wortels Gebakken ei Koch’ujang – rode peperpasta Voor de niet-vegetarische versie: in sojasaus geruld gehakt Hoe maak je het? Begin met het koken van de rijst. Sauteer de spinazie en taugé door deze kort aan te bakken en voeg daar flink wat knoflook en een flinke eetlepel Toenjang aan toe. Roerbak vervolgens de paddenstoelen. Snijd daarna de wortels à la julienne (in dunne reepjes) en bak deze samen met een klein beetje suiker om ze wat zoeter te maken. Bak een eitje een serveer deze bij de rijst met alle groenten. Een flinke lepel Koch’ujang erbij en dan is het tijd om alles door elkaar te husselen. Voeg ten slotte nog wat sesamolie en eventueel wat geroosterd zeewier toe en klaar ben je. Remco’s eettip: als je niet barbaars wilt overkomen, eet dit gerecht dan met een lepel (niet met stokjes dus). K-Pod De tweede K-Pod over de vrienden van Kim Jong-un en de bibimbap van Remco terugluisteren? Dat kan hier: http://bit.ly/K-pod2 K-Pod is de Korea Podcast van het Haagsch College waarin Remco Breuker en Annette van Soest elke maand de achtergronden bij het nieuws over Noord- en Zuid-Korea bespreken.  
Lees meer...
Michèle de Waard, columnist van het Financiële Dagblad, noemde het Haagsch College op 23 maart in haar wekelijkse column. De Waard schreef over een uitspraak van Hubert Smeets tijdens het Grote Poetin College van 12 maart in Nieuwspoort. 'Poetin staat aan het hoofd van de ‘Nationalistische Internationale’, merkte Poetinkenner Hubert Smeets recent op tijdens het Haagsch College in Nieuwspoort. Of het nu om Geert Wilders van de PVV gaat, Marine Le Pen van het Front National in Frankrijk, de Duitse AfD of Lega Nord — in Moskou zijn ze allemaal kind aan huis.' https://fd.nl/weekend/1247063/wartime-president-poetin-machtiger-dan-ooit 
Lees meer...