Aan de leestafel van onze Europa podcast Café Europa worden veel boekentips uitgewisseld. Speciaal voor de kerstvakantie alle boekentips van het afgelopen jaar van onze hosts Annette, Mathieu, stamgasten Derk Marseille, Eveline Bijlsma, Han Dirk Hekking én alle gasten op een rijtje: 

Host Annette van Soest

Host Mathieu Segers

Chef Redactie Freek Ewals

Stamgast Derk Marseille

Stamgast Eveline Bijlsma

Stamgast Han Dirk Hekking

Gasten

Bas Eickhout

Bart Groothuis

Bob Deen

David Van Reybrouck

Diederik Samsom

Esther de Lange

Eveline Rethmeier

Floor Bouma

Frans Timmermans

Gert Jan Koopman

Kati Piri

Koen Verhelst

Mendeltje van Keulen

Paul Tang

Rem Korteweg

Renée Jones-Bos

Simon Kuper

Stefan de Vries

Tim de Wit

Luister naar Café Europa via SpotifyiTunes of onze website

Café Europa is een initiatief van Haagsch College en Studio Europa Maastricht

 

Lees meer...

Aan de leestafel van onze Europa podcast Café Europa worden veel boekentips uitgewisseld. Speciaal voor het nieuwe seizoen alle boekentips van het afgelopen jaar van onze hosts Annette, Mathieu, stamgasten Derk Marseille, Eveline Bijlsma, Han Dirk Hekking én alle gasten op een rijtje: 

Host Annette van Soest

Host Mathieu Segers

Chef Redactie Freek Ewals

Stamgast Derk Marseille

Stamgast Eveline Bijlsma

Stamgast Han Dirk Hekking

Gasten

Bob Deen

Clara van der Wiel

David Van Reybrouck

Diederik Samsom

Floor Bouma

Frans Timmermans

Gert Jan Koopman

Haroon Sheikh

Jenne Jan Holtland

Kati Piri

Lise Witteman

Mendeltje van Keulen

Renée Jones-Bos

Stephane Alonso

Tim de Wit

Luister naar Café Europa via Spotify,  iTunes of onze website

Café Europa is een initiatief van Haagsch College en Studio Europa Maastricht

Lees meer...

Aan de leestafel van onze Europa podcast Café Europa worden veel boekentips uitgewisseld. Speciaal voor de kerstvakantie alle boekentips van het afgelopen jaar van onze hosts Annette, Mathieu, stamgast Han Dirk en alle gasten op een rijtje: 

Host Annette van Soest:

Host Mathieu Segers: 

 Stamgast Han Dirk Hekking: 

Chef redactie Freek Ewals: 

Stéphane Alonso 

Mathijs Bouman

Pepijn Corduwener

Beatrice de Graaf:

Bernard Hammelburg: 

Steven Van Hecke  

Jenne Jan Holtland: 

Simon Kuper:

Derk Marseille:

Kati Piri

Haroon Sheikh 

Sophie in ‘t Veld

Catherine de Vries: 

Stefan de Vries

Clara van der Wiel

Lise Witteman: 

In Café Europa bespreken Mathieu Segers en Annette van Soest samen met gasten de achtergronden bij het Europese nieuws. 

  • Annette van Soest is presentator en journalist oa voor Haagsch College en RTL Z

  • Mathieu Segers is hoogleraar hedendaagse Europese geschiedenis en Europese integratie aan Maastricht University 

  • Freek Ewals is de mede-oprichter en programmamaker van Haagsch College en doet de redactie van Café Europa 

Café Europa is een initiatief van Haagsch College en Studio Europa Maastricht

 

Lees meer...

Aan de leestafel van onze Europa podcast Café Europa worden veel boekentips uitgewisseld. Speciaal voor de zomer alle boekentips van onze hosts Annette, Mathieu, stamgast Han Dirk en alle gasten op een rijtje: 

Host Annette van Soest:

Host Mathieu Segers: 

 Stamgast Han Dirk Hekking: 

Chef redactie Freek Ewals: 

Beatrice de Graaf:

Derk Marseille:

Bernard Hammelburg: 

Simon Kuper:

Stefan de Vries

Catherine de Vries: 

Steven Van Hecke  

Mathijs Bouman

Pepijn Corduwener

Kati Piri

Sophie in ‘t Veld

In Café Europa bespreken Mathieu Segers en Annette van Soest samen met gasten de achtergronden bij het Europese nieuws. 

  • Annette van Soest is presentator en journalist oa voor Haagsch College en RTL Z

  • Mathieu Segers is hoogleraar hedendaagse Europese geschiedenis en Europese integratie aan Maastricht University 

  • Freek Ewals is de mede-oprichter en programmamaker van Haagsch College en doet de redactie van Café Europa 

Café Europa is een initiatief van Haagsch College en Studio Europa Maastricht

Lees meer...

In de vierde aflevering van K-Pod seizoen 2 deelt Remco het recept voor het overheerlijke Koreaanse Beef Bulgogi, oftewel: Koreaans gemarineerd rundvlees. Dit populaire vleesgerecht mag bij geen enkele (Koreaanse) barbecue ontbreken! Maar ook op een regenachtige dag is dit gerecht prima te maken in een grill- of koekenpan op het fornuis.

Wat heb je nodig? (voor 4 personen)

  • 500 gram rundvlees (bijv. ossenhaas, entrecote of ribeye)
  • 1 Nashi-peer (lijkt meer op een appel dan op een peer. Een Conference-peer kan ook ter vervanging)
  • Halve gele ui
  • 4 tenen knoflook
  • Stukje geschilde gember van ong. 1 cm
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel geroosterde sesamolie
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • Wat grofgemalen peper
  • 2 bosuitjes

Hoe maak je het?

Snijd het vlees in zo dun mogelijke plakjes. Om dit iets makkelijker te maken, zou je het vlees eerst een uurtje in de vriezer kunnen leggen zodat het wat beter dun te snijden is.

Maak nu de marinade door de peer samen met de ui, knoflook, gember, sojasaus, sesamolie, peper en bruine suiker te pureren tot een gladde massa. Gebruik hiervoor een blender, staafmixer of keukenmachine.

Doe de marinade in een schaal en voeg de plakjes vlees toe. Mix alles goed door elkaar, zodat ieder stukje vlees omringd wordt door de heerlijke marinade. Laat het vlees nu minstens 30 minuten (en hooguit 3 uur) marineren in de koelkast (meteen bakken kan ook als je echt geen tijd/zin hebt om te wachten). Langer marineren zou kunnen bij een taaier stuk vlees, anders valt het uit elkaar.

Na het marineren is het tijd om het vlees te bakken. Dit kan op de barbecue, maar is ook goed te doen op een grillplaat of gewoon in de koekenpan of wok. Zorg er in ieder geval voor dat je bbq/pan/plaat goed heet is voordat je het vlees aanbakt, en gebruik eventueel een klein beetje olie om in te bakken.

Leg het gebakken vlees op een mooie serveerschaal en garneer met grofgehakte bosui en eventueel geroosterde sesamzaadjes. Serveer met gekookte rijst, kimchi, en/of in een wrap van sla. En lekker met ssamjang, een pittig Koreaans dipsausje. Eetsmakelijk!

K-Pod is de Korea Podcast van het Haagsch College waarin Remco Breuker en Annette van Soest de achtergronden bij het nieuws over Noord- en Zuid-Korea bespreken. Je vindt deze hier.

Foto van: www.bonappetit.com/recipe/basic-bulgogi

Lees meer...

De coronacrisis stelt Europa voor grote uitdagingen. Hoeveel miljarden zijn nodig om de economie te redden? En vooral: hoe wordt de rekening verdeeld? En wat is het antwoord van Europa op de machtsgreep van Viktor Orban? Thomas van Zijl gaat in gesprek met Esther de Lange, fractievoorzitter van het CDA in het Europees Parlement. Ook is zij vice-voorzitter van de grootste Europese fractie in het Parlement en daarmee een van de invloedrijkste politici in Brussel.

Deze video is onderdeel van het Corona College: Europa in crisistijd, een college in vier delen door Mathieu Segers, hoogleraar Europese geschiedenis en integratie, onder leiding van Haagsch College presentator Thomas van Zijl. Met aansluitend een interview met Esther de Lange, fractievoorzitter van het CDA in het Europees Parlement. Kijk ook de andere delen.

Corona College: Europa in crisistijd is mede mogelijk door het Liaisonbureau van het Europees Parlement in Den Haag en Studio Europa Maastricht. Geproduceerd door Haagsch College.

Lees meer...

Corona heeft Europa in haar greep. Het virus eist tienduizenden levens en ook de Europese samenwerking is niet immuun. Minister van Financien Hoekstra is niet empathisch met Italië, Orban niet met de democratie. Zorgt corona voor tweespalt, of biedt het juist nieuwe kansen voor Europa? In het online college legt hoogleraar Mathieu Segers uit wat de gevolgen van corona zijn voor de EU.

Nu geen tijd voor het hele college? Kijk hier alle mini-colleges van Mathieu!

In het online college legt Mathieu Segers uit wat de gevolgen van corona zijn voor de EU. Komt er nu wél een politieke unie? Brengt corona harde binnengrenzen terug? En hoe beschermt Brussel de democratie in lidstaten? Segers maakt in dit college duidelijk hoe corona de EU fundamenteel gaat veranderen. 

Dit online college wordt mede mogelijk gemaakt door het Europees Parlement en Studio Europa Maastricht

Lees meer...

Allerbeste K-Pod K-ameraden, 

Hartstikke fijn dat je naar ons luistert - we krijgen zoveel reacties: daar worden we heel vrolijk van! 

We vinden het geweldig om K-Pod te maken en doen dat dan ook met heel veel plezier. Vorig seizoen werden we gesponsord en daar waren we erg blij mee omdat er veel uren in een show gaan zitten. 

Het voorbereiden, presenteren, monteren, zoektocht naar sponsoren duurt een stuk langer dan het wellicht lijkt. Remco rekent er niets voor, maar als zelfstandige journalisten hopen we toch onze uren een beetje te kunnen dekken zodat we er nog lang mee door kunnen gaan. 

Voor seizoen 2 hebben we sponsoring voor 4 afleveringen gekregen maar we maken heel graag 6 extra afleveringen dus 10 shows in totaal. Voor onszelf, maar uiteraard ook voor jullie! 

Daarom hopen we op een K-leine donatie, dit kan via: www.geef.nl/nl/actie/k-pod/donateurs

Heel veel dank en luisterplezier!

Het K-Pod Team 

Lees meer...

K-Pod is Bac-K met een tweede seizoen! En dat betekent dus ook weer een nieuw recept voor Koreaans Koken met Breuker. In de eerste aflevering van K-Pod seizoen 2 deelt Remco zijn recept voor Kyeran Mari – oftewel: Koreaanse eierrol.

Een perfect bijgerecht of vleesvervanger om te serveren met een kom rijst. Ook heel lekker bij een bak instantramyŏn (die van Shin Ramyun zijn wat Remco betreft Michelinsterwaardig). Of als ontbijt ook onovertroffen! EN niet geheel onbelangrijk: corona-proof. Alle ingrediënten staan gewoon in de schappen bij de Appie.

Het is een bedrieglijk simpel gerecht; op zich heel makkelijk te maken, maar dat rollen van het ei…

Dit heb je nodig:

  • 5 eieren
  • 1 eetlepel mirin (zoete rijstwijn)
  • Zout en peper naar smaak
  • 1 eetlepel zeer fijn gehakte lente-ui (of bosui)
  • 1 eetlepel zeer fijn gehakte wortel
  • Olie om in te bakken


Zo maak je het:

Om te beginnen klop je de eieren licht op met een vork in een maatbeker. Voeg zout en peper naar smaak toe. Voeg vervolgens de lente-ui en wortel toe.

Nu komt het kunstige gedeelte. Verhit olie in een koekenpan, verdeel de olie gelijkmatig over de pan. Giet dan een dun laagje van het eiermengsel in de pan. Als dat bijna gaar is, rol je het met behulp van eetstokjes (of een ander kookinstrument naar keuze) op en schuif je het naar de zijkant van de pan.

Vervolgens giet je weer een dun laagje eiermengsel in de pan. Als dat gaar is, rol je het al gerolde gedeelte op in het eiermengsel dat je aan het bakken bent. Ben je er nog bij? Herhaal dit totdat je eiermengsel helemaal op is.

Je zou moeten eindigen met een stomende, warme omeletrol. Het laatst gebakken deel zit dus aan de buitenkant. Even laten afkoelen – echt: dit is heel heel heet – en tast toe!

K-Pod is de Korea Podcast van het Haagsch College waarin Remco Breuker en Annette van Soest de achtergronden bij het nieuws over Noord- en Zuid-Korea bespreken. Je vindt deze hier.

>> Foto van Tara's Multicultural Table

Lees meer...

Beste Haagsch College volgers en bezoekers,

We hopen dat jullie allemaal gezond zijn. Dat is by far het belangrijkste.

Verder zijn het pittige en gekke tijden, voor ons allemaal. Ook Haagsch College is hard getroffen; er staan geen sprekers op de planken. Geen Erdbrink, Bregman, Luyendijk, en ga zo maar door. Zo'n 30 colleges zijn voor nu uit onze agenda gehaald. Hoe dan ook; we missen de avonden, en we missen jullie!  

Na alle chaos en drukte is het nu tijd om te kijken wat we wél voor jullie kunnen doen. Het plan? We proberen hetzelfde te doen als altijd, maar dan goedkoper én makkelijker bereikbaar. Kortom: nog steeds flinke verdieping bij het nieuws, maar dan online! 

We trappen volgende week af met econoom en journalist Mathijs Bouman. Hij probeert in anderhalf uur orde in de economische corona-chaos te scheppen. Reserveer nu alvast je ticket voor maar €5,- om online toegang te krijgen tot het college komende week.

Op deze manier zorgen wij dat we jullie op dezelfde manier verdieping kunnen blijven geven bij het nieuws. En zorgen jullie ervoor dat we ook na deze corona-periode weer live colleges kunnen aanbieden in Nieuwspoort, TivoliVredenburg en verschillende theaters door het land. 

Tot slot wensen we jullie sterkte en alle goeds. En zoals premier Rutte al zei: let een beetje op elkaar!

Team Haagsch College
Anneke, Freek, Joke, Pieter, Thomas en Vincent

P.S. De afgelopen tijd helaas geen Haagsch College óver het nieuws, maar wel Haagsch College ín het nieuws. Zowel in het Acht Uur Journaal van de NOS als in De Stemming, de politieke podcast van de NPO, werd aandacht besteed aan onze situatie. Hopelijk weten we het nieuws volgend jaar weer te halen, maar dan met een leukere aanleiding..

Foto: Rob Kwak.

Lees meer...