Archief - “De Première”

“De Première”
VERKIEZINGSEDITIE 2021

“Een vrouwelijke premier is een première” - prijkte in 1998 op een verkiezingsposter toen D66 met Els Borst voor het eerst een vrouwelijke lijsttrekker kreeg. Een première kwam er alleen niet en in de jaren daarna waren vrouwelijke lijsttrekkers eerder de uitzondering dan de regel. Toch lijkt er wat te veranderen. Met Sigrid Kaag, Lilianne Ploumen, Lilian Marijnissen, Liane den Haan, Esther Ouwehand en Sylvana Simons zijn er bij de komende verkiezingen al iets meer vrouwelijke lijsttrekkers. 

Maar waarom hebben we in al die jaren nog geen vrouwelijke premier gehad in Nederland? En hoe verliep de entree van vrouwen in de politiek eigenlijk? Politiek theatermaker en historicus Eveline van Rijswijk trekt speciaal voor de verkiezingen haar roze pak weer aan om je uit te leggen hoe de opmars van vrouwen op het Binnenhof verliep en hoe vrouwen in de politiek er nu voor staan. 

Van het broekpak van Anneke en de vijftig koeien voor Erica tot aan de “pitspoezen” van Hans: de meest bijzondere politieke verhalen komen voorbij

Tijdens deze onewomanshow geeft Eveline ook - wetenschappelijk onderbouwde - tips aan vrouwen én mannen, zodat de première van die eerste vrouwelijke premier niet lang meer hoeft te duren. 

De politieke onewomanshow “De Première” ging op 7 november 2018 in première in de Oude Zaal van de Tweede Kamer in aanwezigheid van (oud-)Kamerleden - precies 100 jaar nadat Suze Groeneweg, het eerste vrouwelijke Kamerlid haar maidenspeech had gegeven. 

Eveline van Rijswijk speelde dit theatercollege al twee keer eerder voor Haagsch College in een uitverkocht Nieuwspoort. Heb je de voorstelling toen gemist? Dit is je kans om “De Première” alsnog te zien - in een speciale uitvoering voor de verkiezingen - via een livestream vanuit Het Paard. 

Eveline van Rijswijk is programma- en theatermaker, presentator en politiek historicus. 

Moderator: Thomas van Zijl, presentator bij het Haagsch College en BNR Nieuwsradio.

Fotograaf omslagfoto: Anne van Zantwijk