Archief - De Koreaanse golf

De Koreaanse golf
Waarom zijn wij in de ban van Korea?

We zijn in de ban van Korea. Van kimchi tot K-pop en van Squid Game tot Samsung, Zuid-Korea verovert onze keukens, woonkamers en broekzakken. Waarom spreekt de Koreaanse cultuur ons opeens zo aan? En wat moeten we weten om het land dat ons cultureel steeds meer beïnvloedt echt te begrijpen?

In De Koreaanse Golf nam Remco Breuker je mee naar het land vol tegenstellingen. Een maatschappij waarin groepsgedrag, conformeren en gehoorzaamheid de dienst uit lijken te maken. Maar ook waarin culturen van opstandigheid en individualiteit floreren. Een land waar de straten veilig zijn, maar waar de gangster een belangrijk culturele icoon is.

Hoe kon het land zich ontwikkelen van een dictatuur in een vrij samenleving - in tegenstelling haar noorderbuur? Welke trauma’s en taboes hebben de samenleving gevormd? En hoe zien de Koreanen hun eigen toekomst? Remco Breuker leerde je De Koreaanse Golf het echte Korea kennen.

- Remco Breuker is hoogleraar Koreastudies aan de Universiteit Leiden en auteur van o.a. zijn nieuwe boek De Koreaanse Golf

Annette van Soest is journalist en presentator van Haagsch College en BNR Nieuwsradio