Archief - Café Europa lijsttrekkersdebat

Café Europa lijsttrekkersdebat
Hoe willen de partijen Europa veranderen?

Moet Oekraïne lid worden van de EU? Blijven de ambitieuze Europese klimaatplannen overeind? En hoe willen partijen omgaan met migratie? In het Café Europa Lijsttrekkersdebat gingen de partijen voor het eerst met elkaar in debat voor de Europese verkiezingen.

De lijsttrekkers van Groenlinks/PvdA, VVD, NSC, D66, CDA en SP debatteerden onder leiding van Annette van Soest en Stefan de Vries over de belangrijkste thema's van deze verkiezingen. Niet eerder stond er bij de Europese verkiezingen zoveel op het spel als nu. Met de oorlog in Oekraïne is de positie van Europa in de wereld flink veranderd. Hoe denken de partijen over de grote Europese dilemma’s van vandaag?

In verschillende debatrondes gingen de lijstaanvoerders in gesprek over vier onderwerpen: steun aan Oekraïne en Europese veiligheid, toetreding nieuwe lidstaten, klimaat en migratie. In dit eerste landelijke lijsttrekkersdebat lieten de partijen voor eerst zien wat hun plannen met Europa zijn.

Deelnemers waren Bas Eickhout (GroenLinks/PvdA), Malik Azmani (VVD), Dirk Gotink (NSC), Gerben-Jan Gerbrandy (D66), Tom Berendsen (CDA), Gerrie Elfrink (SP).

Het debat werd geleid door presentatoren Annette van Soest en Stefan de Vries.

De podcast Café Europa is een initiatief van Haagsch College en Studio Europa Maastricht.

Het Lijsttrekkersdebat werd mede mogelijk gemaakt door het Liaisonbureau van het Europees Parlement.

Foto's