Archief - Het Grote Oorlogsfotografie College

Het Grote Oorlogsfotografie College

Hoe maak je de beste foto's als de kogels om je oren vliegen? Dagelijks riskeren fotografen hun leven om oorlogen vast te leggen. Zonder hun foto's zou de wereld veel minder weten van de gruwelijkheden zoals in Syrie en Irak.

Tijdens het Just Peace Festival in Den Haag zette het Haagsch College de oorlogsfotograaf centraal. Wat is het belang van de fotojournalistiek in conflictgebieden? En welke risico's zijn nog verantwoord voor een fotograaf?

Directeur van World Press Photo Lars Boering gaf een mini-college over oorlogsfotografie. Hij nam ons mee naar het verhaal achter bekende oorlogsfoto's en legde uit hoe het vak in al die jaren is veranderd. Hoe zat het bijvoorbeeld precies met dat 'weggepoetste' 2e horloge van de Russische soldaat in Berlijn?

Nog geen 2 dagen terug uit Irak, vertelde Oorlogsfotograaf Eddy van Wessel (oa Irak, Afghanistan, Tsjetsenie en Syrie, 2x Zilveren Camera) over de dagelijkse praktijk en de gevaren die hij als fotograaf loopt, en blikte met het publiek terug op zijn meest indringende ervaringen.

Foto's