“De Première”- VERKIEZINGSEDITIE 2021

“De Première”- VERKIEZINGSEDITIE 2021
Wie wordt onze eerste vrouwelijke premier?

“Een vrouwelijke premier is een première” - prijkte in 1998 op een verkiezingsposter toen D66 met Els Borst voor het eerst een vrouwelijke lijsttrekker kreeg. Een première kwam er alleen niet en in de jaren daarna waren vrouwelijke lijsttrekkers eerder de uitzondering dan de regel. Toch lijkt er wat te veranderen. Met Sigrid Kaag, Lilianne Ploumen, Lilian Marijnissen, Liane den Haan, Esther Ouwehand en Sylvana Simons zijn er bij de komende verkiezingen al iets meer vrouwelijke lijsttrekkers. 

Maar waarom hebben we in al die jaren nog geen vrouwelijke premier gehad in Nederland? En hoe verliep de entree van vrouwen in de politiek eigenlijk? Politiek theatermaker en historicus Eveline van Rijswijk trok speciaal voor de verkiezingen haar roze pak weer aan om je uit te leggen hoe de opmars van vrouwen op het Binnenhof verliep en hoe vrouwen in de politiek er nu voor staan. 

Van het broekpak van Anneke en de vijftig koeien voor Erica tot aan de “pitspoezen” van Hans: de meest bijzondere politieke verhalen komen voorbij.

Tijdens deze onewomanshow gaf Eveline ook - wetenschappelijk onderbouwde - tips aan vrouwen én mannen, zodat de première van die eerste vrouwelijke premier niet lang meer hoeft te duren. 

Als afsluiter ging Thomas van Zijl in gesprek met Eveline, Renske Leijten, Kamerlid van de SP, en Hanneke van der Werf, kandidaat-Kamerlid voor D66, over ervaringen van vrouwelijke politici in de politiek. En hoe de rol van vrouwen in de politiek en de maatschappij verbeterd kan worden.  

De politieke onewomanshow “De Première” ging op 7 november 2018 in première in de Oude Zaal van de Tweede Kamer in aanwezigheid van (oud-)Kamerleden - precies 100 jaar nadat Suze Groeneweg, het eerste vrouwelijke Kamerlid haar maidenspeech had gegeven. 

Eveline van Rijswijk speelde dit theatercollege al twee keer eerder voor Haagsch College in een uitverkocht Nieuwspoort. Heb je de voorstelling toen gemist? Dit is je kans om “De Première” alsnog te zien - in een speciale uitvoering voor de verkiezingen - via een opname vanuit Het Paard. 

Eveline van Rijswijk is programma- en theatermaker, presentator en politiek historicus. 

Moderator: Thomas van Zijl, presentator bij het Haagsch College en BNR Nieuwsradio.

Renske Leijten, zit ruim 14 jaar voor de SP in de Tweede Kamer

Hanneke van der Werf, is voor D66 kandidaat-Kamerlid en fractievoorzitter in de gemeenteraad in Den Haag 

>> Fotograaf omslagfoto: Anne van Zantwijk 
>> Fotograaf Hanneke van der Werf: Martijn Beekman
>> Foto Renske Leijten: ANP
>> Foto's voorstelling: Wouter Romeijnders 

 

Opnamedatum: 8 maart 2021

  • Spreker(s) Eveline van Rijswijk
  • Beschikbaar Direct beschikbaar!
  • Kosten€10,00
  • Duur1,5 uur