Verslaafd aan ons eigen gelijk

Verslaafd aan ons eigen gelijk
Filosofie als praktisch medicijn tegen polarisatie

Geen dag gaat voorbij of de talkshows en opiniepagina’s hebben het over polarisatie. Niemand wil het… maar wat als de ander toch echt verkeerde opvattingen heeft? Stad tegenover platteland, woke en alt-right, wappies versus schapen. Hoe kunnen we als individu en samenleving verbinding maken met andersdenkenden? 

Filosoof Lammert Kamphuis groeide op in een wereld van wij en zij, waarheid en leugen, wit en zwart. Tot zijn verbazing ziet hij dat de samenleving steeds meer gaat lijken op de fundamentalistische kerk waaruit hij zich bevrijdde. In Verslaafd aan ons eigen gelijk  maakt Lammert duidelijk waarom de mens van nature zo makkelijk vastroest in zijn eigen gelijk. En vooral: hoe 2500 jaar filosofiegeschiedenis ons daarvan kan bevrijden. 

Met behulp van praktische tips en oefeningen laat hij zien hoe we onze geest kunnen trainen om leniger te worden. De samenleving als geheel, maar ook organisaties en relaties schreeuwen om deze vaardigheid. Lang leve perspectivistische lenigheid!

Lammert Kamphuis is filosoof en schrijver. Hij is hoofddocent bij The School of Life in Amsterdam en is auteur van Filosofie voor een weergaloos leven en van Verslaafd aan ons Eigen Gelijk.

- Foto's: theparcifal.com

  • Spreker(s) Lammert Kamphuis
  • DatumNu in de theaters!
  • Kostenvanaf €19,50
  • LocatieMeerdere theaters, In meerdere steden
Overzicht theateravonden!