NIEUWSPOORT MEETS SCIENCEBATTLE

NIEUWSPOORT MEETS SCIENCEBATTLE

Vier promovendi nemen het tegen elkaar op in de ScienceBattle: wie heeft het beste verhaal over zijn of haar onderzoek? Zij vertellen in 10 minuten over hun onderzoek en verrassen je met hun inspirerende verhalen. 

Verder praat presentator René M. Broeders je bij met het laatste nieuws uit de (politieke) wetenschap Als je in de zaal zit, ben je na afloop verrast door materie waarvan je anderhalf uur geleden werkelijk geen flauw benul had. 

EDITIE 2 - 18 JUNI - Met als Jurylid: CDA-kamerlid Madeleine van Toorenburg

Waarom kunnen boomkikkers blijven plakken op een natte ondergrond? Peter van Assenbergh (TU Delft) onderzoekt deze kikkers en probeert te ontdekken hoe zij aan de boom kleven. Dat zou handig kunnen zijn in de chirurgie, maar ook voor autobanden.

Sophie Reinders (Radboud Universiteit Nijmegen) onderzoekt het Facebook van het verleden. Ze struint daarvoor kastelen en bibliotheken af, want daar zijn albums van adellijke meisjes. Via deze boekjes probeert Sophie de leefwereld van de meisjes in kaart te brengen. Hoe zelfstandig waren ze? Werden ze uitgehuwelijkt of hadden ze keuzevrijheid?

Berend van Meer (Leids Universitair Medisch Centrum) kweekt stamcellen in een schaaltje en ontwikkelt daaruit jouw eigen hartcellen. Hij voegt aan dat miniorgaan een (nieuw) medicijn toe en kan zo precies zien hoe jouw hart erop zou reageren. "Organ on a chip" heet het, klinkt futuristisch, maar is dichterbij dan ooit. 

Sjon Hartman is bioloog (Universiteit Utrecht) en ontdekte al tijdens zijn master-opleiding hoe planten 'voelen' dat ze onder water staan. Dat wist tot dan toe niemand op de wereld. Nu doet hij verder onderzoek naar dit mechanisme. Dat is best handig omdat ieder jaar ongeveer een kwart van onze aarde overstroomt. Daarbij leggen veel planten het loodje die belangrijk zijn voor ons voedsel. Sjon gaat ze redden.

Bekijk gegevens
  • Spreker4 jonge wetenschappers
  • Datum18 juni 2018
  • Inloop19:30 uur
  • Avond20:00 - 21:30 uur
  • Kosten€12,50
  • LocatiePerscentrum Nieuwspoort, Den Haag
Reserveer tickets