NIEUWSPOORT MEETS SCIENCEBATTLE

NIEUWSPOORT MEETS SCIENCEBATTLE

Vier promovendi nemen het tegen elkaar op in de ScienceBattle: wie heeft het beste verhaal over zijn of haar onderzoek? Bij welke presentatie gaat een wereld voor je open? Snap je waar het over gaat? Voel je de passie?

Voor het eerst staan er 4 jonge wetenschappers op het podium in Nieuwspoort. Zij vertellen in 10 minuten over hun onderzoek en verrassen je met hun inspirerende verhalen. Hoe gebruikt Trump bijvoorbeeld zijn handen bij het spreken? En moet de politiek investeren in nanorobots?

Verder praat presentator René M. Broeders je bij met het laatste nieuws uit de (politieke) wetenschap Als je in de zaal zit, ben je na afloop verrast door materie waarvan je anderhalf uur geleden werkelijk geen flauw benul had. Je bent ontroerd door de passie. Nieuwsgierig naar meer details. Je denkt zelfs dat je het begrepen hebt. Maar het navertellen? Nee, dat kun je niet.

EDITIE 1 - 26 MAART

- Niet veel mensen kennen A.W.F. Idenburg. Toch was hij rond 1900 een belangrijk Nederlands staatsman, die o.a. Indonesië bestuurde. Hans van der Jagt (Vrije Universiteit Amsterdam) ontrafelt zijn leven en vindt tal van bizarre overeenkomsten met de huidige situatie in Nederland.

- Probeer eens een gesprek te voeren, zonder je handen te gebruiken: dat valt nog niet mee. Linda Drijvers (Radboud Universiteit Nijmegen) doet onderzoek naar de functie van handgebaren in taal.

- Hoe werken gezonde hersenen? Daar vertelt Dieudonnée Van de Willige (Universiteit Utrecht) je alles over.

- Hoe kun je efficiënt zwemmen wanneer je heel klein bent? Met die vraag houdt Bram Bet (Universiteit Utrecht) zich bezig. Hij bestudeert de beweging van superkleine deeltjes die straks misschien wel jouw leven redden.

EDITIE 2 - 18 JUNI

Waarom kunnen boomkikkers blijven plakken op een natte ondergrond? Peter van Assenbergh (TU Delft) onderzoekt deze kikkers en probeert te ontdekken hoe zij aan de boom kleven. Dat zou handig kunnen zijn in de chirurgie, maar ook voor autobanden.

Sophie Reinders (Radboud Universiteit Nijmegen) onderzoekt het Facebook van het verleden. Ze struint daarvoor kastelen en bibliotheken af, want daar zijn albums van adellijke meisjes. Via deze boekjes probeert Sophie de leefwereld van de meisjes in kaart te brengen. Hoe zelfstandig waren ze? Werden ze uitgehuwelijkt of hadden ze keuzevrijheid?

Berend van Meer (Leids Universitair Medisch Centrum) kweekt stamcellen in een schaaltje en ontwikkelt daaruit jouw eigen hartcellen. Hij voegt aan dat miniorgaan een (nieuw) medicijn toe en kan zo precies zien hoe jouw hart erop zou reageren. "Organ on a chip" heet het, klinkt futuristisch, maar is dichterbij dan ooit. 

Wat is de waarde van mensenrechten? Is het bijvoorbeeld logisch dat jij als voorbeeldige burger meer rechten hebt dan een crimineel? Hoe leggen we dat dan vast in de wet? Politiek filosoof Jurriën Hamer (Universiteit Utrecht) is dagelijks bezig met dit soort vragen en betrekt ook de actualiteit erbij.

Bekijk gegevens
 • Spreker4 jonge wetenschappers
 • Datum26 maart 2018
 • Inloop19:30 uur
 • Avond20:00 - 21:30 uur
 • Kosten€12,50
 • LocatiePerscentrum Nieuwspoort, Den Haag
Reserveer tickets
 • Spreker4 jonge wetenschappers
 • Datum18 juni 2018
 • Inloop19:30 uur
 • Avond20:00 - 21:30 uur
 • Kosten€12,50
 • LocatiePerscentrum Nieuwspoort, Den Haag
Reserveer tickets